Våra försäkringar
Precis som för motorbåtar måste man gå igenom sin vattenskoter för att den ska må bra över vintern och vara i gott skick till nästa säsong. Här berättar vi hur.
Att ens börja fundera över vinterförvaring när man har haft så mycket glädje med sin vattenskoter under sommaren kan kännas motigt. Att göra det rätt från början lönar sig däremot alltid, och gör det möjligt att köra från dag ett när nästa säsong är här! Läs våra tips nedan.
Undersök jetpumpens utlopp och intag, och se till att det inte finns några sprickor eller slitskador. Ta bort skräp som kan finnas kvar och smörj med antikorrosivt smörjmedel. Montera av impellerhöljet och se till att inte vatten samlats. Rådgör med en auktoriserad verkstad om det finns skäl att byta jetpumpen.
Fyll tanken helt och tillsätt bränslestabilisator för att minska risken för avlagringar. Medlet smörjer hela bränslesystemet och är ett utmärkt korrosionsskydd mot fukt och etanolbränslen samt förhindrar isbildning.
Du hittar färdiga servicekit med motorolja och oljefilter hos din verkstad som du kan byta själv. Detta bör du göra varje år och det är klokt att göra det inför vinterförvaringen. Lämnar du in vattenskotern för vinterförvaring hos en verkstad gör de normalt bytet åt dig, det kan vara lite knöligt att göra det själv.
Avgassystemet kan ha samlat på sig smuts och föroreningar under sommarens åk och det är viktigt att hålla efter. Kör du i salt eller bräckt vatten bör du spola efter varje tur. Läs i instruktionsboken hur du ska gå tillväga. Kom ihåg att torka avgassystemet väl, annars kan vatten som fryser skada avgasgrenröret allvarligt!
Hur den här processen går till står i instruktionsboken och skiljer sig åt från olika märken och modeller. I princip är det tändstiftens gängor och tändstiftshålen som ska sprejas med antikorrosivt smörjmedel.
Rätt hantering av batteriet är i dubbel bemärkelse avgörande för starten av nästa vattenskotersäsong. För att eliminera risken att ström dras under vintern bör du lyfta ur batteriet från vattenskotern. Anslut gärna en batteriladdare så att batteriet alltid är fulladdat. Tänk dock på att det bör vara god ventilation där du förvarar batteriet och att det inte står nära brandfarliga ämnen.
Du vill ju inte plocka fram en smutsig vattenskoter när det är dags, så avsluta med att ge den en riktig rengöring. Läs i instruktionsboken vilka rengöringsprodukter som rekommenderas eller kolla med din handlare. Kika lite extra på skrovet efter eventuell växtlighet som behöver tas bort.
När tekniken är genomgången och vattenskotern är skinande ren är det dags för vinterförvaringen. Bäst är förstås om du har möjlighet att förvara den inomhus. Då är den som mest skyddad mot väder och vind, men även mot tjuvar. Ska du förvara vattenskotern utomhus bör du täcka över den med en presenning, men tänk på att den ska vara luftgenomsläpplig – annars finns risk för mögelangrepp.
Vill du säkra bästa möjliga vinterförvaring bör du boka plats hos en marinverkstad, varv eller marina som erbjuder den möjligheten. Då kan du även passa på att låta dem göra den service som behövs och dessutom har din vattenskoter ett bra skydd mot tjuvar. Tänk på att vara ute i god tid!