Mörkerkörning med vattenskoter

Nu går vi mot mörkare tider, men skotersäsongen behöver inte vara över för det. Här är nyttiga tips på hur du kör vattenskoter i mörker.

Var rädd om mörkerseendet

Människors synskärpa och förmåga till avståndsbedömning blir sämre i mörker. Starkt ljus uppfattas lätt som nära och svagare ljus kan dyka upp utan förvarning. Därför är det viktigt att du vårdar sitt mörkerseende. Ju längre tid du har mörkt omkring dig innan avfärd, desto mer anpassat blir ditt mörkerseende. Var därför försiktig med strålkastare, däckbelysning och instrumentpanelens belysning. De förstör mörkerseendet snabbt. Packa även med en tålig och vattentät ficklampa för säkerhets skull.

Se till att du syns

Lanternor är en nödvändigt i mörker ute till havs. Idag finns kompletta lanternsatser att köpa. Strömsnåla, batteridrivna LED-lampor med Clip-on som enkelt monteras på din vattenskoter. Lanternor skall vara tända från skymning till gryning i svenskt, inre vatten (skärgårdsområden). I övrigt skall lanternorna vara tända från solnedgång till soluppgång (längs kuster och på havet). Kör du bara i dagsljus, behöver dock vattenskotern inte vara utrustad med lanternor. Använd också flytväst med bra reflexer. Ett billigt och enkelt sätt att bli sedd och är samtidigt en billig livförsäkring.

Anpassa hastigheten

En viktig grundregel är att alltid anpassa hastigheten efter omständigheterna. Är du ovan vid mörkerkörning, eller upptäcker att något inte stämmer, så ska du sänka hastigheten direkt eller stoppa helt. Det gäller också om du blir överraskad av dimma. Lita då på kompassen om du har den, men framför allt på dina ögon och öron.

Tips vid mörkerkörning

  • Är det dimmigt, blåsigt och kallt? Följ väderprognosen innan du kör ut och se till att följa prognosen via någon av de väderappar som finns tillgängliga.
  • Dimra eller ställ in bildskärmar på nattläge för att bättra på ditt mörkerseende. 
  • Använd alltid lanternor och sänk hastigheten. 
  • Titta inte bara nära vattenytan utan håll hela tiden full koll runt om kring dig. De flesta segelbåtar har till exempel sin ankarlanterna i masttoppen.
  • Ta med giltigt förarbevis och en giltig identitetshandling. 
  • Se till att mobiltelefonen är fulladdad och förvara den i ett vattentätt fodral.