Sök på Svedea.se

2020-02-03

Varje dag skadas hundar av vildsvin

Under jaktsäsong skadas tusentals hundar av vildsvin, vissa så illa att de inte överlever. Som hundförare gäller det att känna sin hund och vara rätt utrustad. Svedea tipsar om vad man bör tänka på inför vildsvinsjakten.

Ett stressat vildsvin kan vara livsfarligt. De är utrustade med vassa betar som kan ge allvarliga skador både på hund och förare. Som hundförare gäller det att läsa situationen och till varje pris undvika att försätta sig själv och hunden för fara.

– Man måste vara på sin vakt hela tiden. Utgå från att ett vildsvin kan ligga under närmaste gran eller plötsligt kan komma farande ur ett buskage. En skyddsväst som är specialtillverkad för vildsvinsjakt, ofta i flera lager kevlar, ger ett bra skydd för hunden vid angrepp. Dessutom syns hunden bra tack vare reflexen, säger Odd Einar Bruem, chef för jakthundsförsäkring på Svedea.

Blandrashundar är överrepresenterade vid vildsvinsjakt. Enligt Svedeas statistik är mer än var tredje hund som skadas i möte med vildsvin just blandras. Siffran har varit ganska statisk de senaste åren, men för 2019 märks en ny rekordnotering. Näst efter blandrasen är det jämthunden som råkar illa ut.

– Med tanke på att antalet vildsvin har ökat så kraftigt under 2010-talet är det inte konstigt att fler jakthundar råkar illa ut. Idag uppskattar man att det finns uppåt 300 000 vildsvin i Sverige som åstadkommer stora skador, avslutar Odd Einar.

Svedeas 5 tips inför vildsvinsjakten

  • Om du har en hund som presterar bra med skyddsväst är detta ett mycket värdefullt skydd mot skador. Tänk på att börja vänja hunden vid västen redan när den är valp.
  • Använd skyddsbyxor själv, och ägna tid åt att prova olika modeller.
  • Följ din hunds beteende under jaktsäsongen. Lyckade jakter kan ge hunden mod, men den kan även bli övermodig.
  • Säkerställ att hunden återhämtar sig mellan jakterna och även mellan såterna eftersom en trött hund löper större risk att skada sig.
  • Om hunden råkat ut för en skada så är det viktigt att den får ordentligt med tid på sig att läka skadan och bygga upp styrka och rörlighet i det skadade området för att inte riskera att hunden skadar sig igen.

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef jakthundsförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se