Sök på Svedea.se

2016-05-27

Svedea hjälper kvinnor ta plats på sjön

Att det är männen som oftast står bakom rodret framgår tydligt i flera båtlivsundersökningar som Svedea gjort. För att bidra till ökad jämställdhet till sjöss och ökad säkerhet ombord inrättade Svedea förra året ett stipendium som ger åtta kvinnor en kostnadsfri manövreringskurs. Årets utbildning har just genomförts i Långedrag och åtta motiverade kvinnor är nu redo att ta plats på sjön.

De senaste årens båtlivsundersökningar från Svedea bekräftar att det är männen som oftast står bakom rodret. I årets undersökning svarar hela 85 % av de manliga båtägarna att det är de själva som oftast framför båten. Knappt hälften av männen (45 %) känner sig trygga med att partnern skulle kunna föra båten i hamn om något skulle hända dem.

– Vi tycker att båtlivet borde vara mer jämställt än det faktiskt är och försöker bidra på de sätt vi kan. Genom Båtstipendiet hoppas vi kunna sätta ljuset på en viktig fråga och rent konkret så stöttar vi ett antal kvinnor som vill ta plats bakom rodret, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring hos Svedea.

Båtstipendiet är inne på sitt andra år och åtta kvinnor har under helgen 21–22 maj genomfört sin utbildning på Sjösportsskolan i Långedrag.

– Det har varit en väldigt rolig och lärorik helg. Jag känner att jag övervunnit en del rädslor och att jag har fått mer tillit till mig själv. Nu vågar jag ta över rodret och kommer att fortsätta öva, säger Heléne Backman från Jönköping som var en av båtstipendiaterna.

För mer information kontakta:
Göran Södergren, produktchef båtförsäkring, 08-790 03 11, goran.sodergren@svedea.se

För mer information kontakta:

Anders

Kommunikationschef

070-322 86 92 anders.brandstrom@svedea.se

Facebook

Instagram