Sök på Svedea.se

2018-05-29

Se upp för lågt vattenstånd när du kör fritidsbåt

Vattennivån längs stora delar av Sveriges kust är just nu betydligt lägre än normalt. Det kan räcka med några få decimeter lägre vattenstånd för att en uppstickande sten ska orsaka stora skador både på båten och de som färdas i den.

Ofta sjunker vattenståndet först senare under sommaren. Men redan nu i slutet på maj finns anledning att studera sjökortet extra noga i samband med båtturen. Även kända farvatten kan innebära stora risker för grundkänning när vattennivån blir lägre.

– Det har kommit rapporter om att det varit ovanligt många grundstötningar så här tidigt på säsongen. Enligt SMHI ligger de flesta observationerna runt 30–40 centimeter under medelvattenståndet, men lokalt kan det vara betydligt mer än så, berättar Göran Södergren, chef för Svedeas båtförsäkringar.

På SMHI:s webbplats finns värdefull information att ta till sig innan man ger sig ut med båten. Förutom prognoser för väder och vind finns en karta med ett trettiotal mätstationer längs kusten där vattenståndet framgår.

– Vi vill rekommendera alla som ska ge sig ut på sjön att läsa på om väderförutsättningarna och vattenståndet i de farvatten man tänkt röra sig i. Många onödiga olyckor skulle undvikas om man navigerar med större marginal till utmarkerade grynnor. En väldigt tydlig varningssignal för lågt vattenstånd är om båten ligger lägre än vanligt från bryggkanten, säger Göran Södergren.

Ett tips är att göra sin egen vattenståndsmätare. Markera var tionde centimeter längs en planka och fäst den vid bryggan, så är det lätt att se hur vattennivån förändras. Jämför gärna med SMHI:s närmaste mätstation.

Länk till kartan över vattenstånd på SMHI.

För mer information kontakta:

Göran Södergren

produktchef båtförsäkring

08-790 03 11 goran.sodergren@svedea.se

Facebook

Instagram