Sök på Svedea.se

2019-07-26

Se efter hunden – nu blommar algerna!

Efter en tids värme har algblomningen växt till sig i Östersjön och den kan bre ut sig ytterligare under nästkommande vecka. Som hundägare bör du vara vaksam på var du låter din hund bada. Svedea tipsar om vad du bör tänka på innan du låter vovven hoppa i vattnet.

Det råder högsommarvärme med temperaturer uppemot 30 grader de närmaste dagarna. Skönt med sol men inte riskfritt – varken för människor eller djur. Hettan i sig kan utgöra ett allvarligt hot för hundar, vilket Svedea varnade för tidigare i somras. Och nu är det risk för kraftig algblomning i Östersjön, något som kan vara livsfarligt för hunden. De blågröna algerna innehåller gifter som kan påverka både lever och nervsystem.

– Jag fick själv byta badplats häromdagen när jag skulle låta mina hundar svalka sig. Lyckligtvis hade jag färskt dricksvatten med mig så de kunde släcka törsten. Om hundarna får i sig förgiftat havsvatten mår de i bästa fall dåligt med kräkningar och diarréer som följd. Men de kan bli betydligt sjukare och i värsta fall dö, säger Odd Einar Bruem, chef djurförsäkring på Svedea.

Om hunden får i sig blåalger som innehåller cyanobakterier kan den bli förgiftad och få leverskador, svåra andningsproblem och kramper. Då bör du snabbt bege dig till en veterinär med din hund.

– Har hunden badat i ett riskområde kan det vara bra att först skölja hundens päls med rent vatten så att den inte slickar i sig mer gift från vattnet. Schamponera helst hunden noggrant flera gånger. Sen är det viktigt att du är uppmärksam på symtom som att hunden blir vinglig, får bleka slemhinnor och svårt att andas eller utvecklar kramper. I så fall är det bråttom till veterinären, säger Odd Einar Bruem.

Svedeas råd om algblomning och hetta

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se
LinkedIn
YouTube