Svedea varnar båtägare för drivande föremål i sjön

Vinterns höga vattenstånd har lett till att allt från stockar till småbåtar och bryggor flyter runt i våra farvatten. Nu när säsongens första båttur närmar sig för många vill Svedea påminna om faran som kan åstadkomma stora skador.

I vinter har det varit väldigt högt vattenstånd runt hela kusten, vilket fortfarande gäller på en del platser. Det har gjort att vattnet tagit med sig en mängd olika saker som legat på stranden och nu utgör kollisionsrisk för småbåtar.

– När det varit högt vatten så följer det med bryggor, båtar och framför allt stockar och stora grenar ut i vattnet. De flyter sedan i marvattnet och är väldigt svåra att upptäcka. Nu börjar alla båtägare sjösätta sina båtar för premiärturen och då är det väldigt viktigt att hålla god uppsikt föröver, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring på Svedea. 

En kollision med ett flytande föremål kan orsaka stora skador. Förutom skrov, propeller och drev kan de ombord skadas allvarligt.

– Att tänka på säkerheten innan man ger sig ut med båten är självklart för de flesta. Men vi vill ändå påminna om att försäkra sig om att båten verkligen är i sjödugligt skick, att nödvändig säkerhetsutrustning finns med och att alla ombord har flytväst. Helst en flytoverall också, det är kallt i vattnet, säger Göran Södergren.

Svedeas råd om du ser drivande föremål till sjöss

För mer information kontakta:

Göran Södergrenproduktchef båtförsäkring08-790 03 11goran.sodergren@svedea.se

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.