Skoteråkare - så skyddar du dig mot laviner

Varje vinter förekommer laviner i Sverige och att köra skoter i lavinfarlig terräng är inte ovanligt. Att som skoteråkare ha rätt utrustning och kunskap att använda den kan därför bli en fråga om liv och död.

Att laviner kan vara farliga för skoteråkare råder det inga tvivel om. I Svedeas senaste kundundersökning svarade så många som 22 % av 4 000 skoterägare att de kört skotern i lavinfarlig terräng. Av dem är det knappt 8 % som brukar ta med sig lavinsändare och lavinsond på skoterturen.

– Vi har tack och lov inte haft särskilt många lavinolyckor i Sverige med skotrar inblandade. Men om olyckan väl är framme så kan en lavinsändare och lavinsond vara en livräddare. Med tanke på skotrarnas utveckling och att allt fler söker sig till områden där lavinrisk föreligger så är sådan utrustning en billig livförsäkring, säger Fredrik Lilliehöök, produktchef för snöskoterförsäkring på Svedea.

Förutom rätt utrustning är den stora livräddaren självklart kunskap – både om hur du undviker farliga situationer och om hur du använder din utrustning om olyckan ändå är framme. Lavinsäkerhetsutbildningar erbjuds av många aktörer, ett tips är att prata med din närmaste skoterhandlare eller skoterklubb. Det är även en bra idé att besöka lavinprognoser.se för att få information om de största riskområdena innan du beger dig ut på fjället.

Tips för att skydda dig mot laviner

  • Gå en lavinsäkerhetskurs för att få kunskap om hur du undviker farliga situationer och hur du ska göra om du skulle hamna i en lavin.
  • Skaffa dig rätt utrustning – rekommendationen är att minst ha lavinsond, lavinsändare och snöskyffel med när du är ute och kör.
  • Se till att du alltid har sällskap när du kör i lavinfarliga områden.

 

För mer information kontakta:
Fredrik Lilliehöök, produktchef snöskoterförsäkring, 0696-170 42, fredrik.lilliehook@svedea.se

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.