Se upp hundägare nu är algerna här!

En varm inledning på sommaren har satt fart på algblomningen. Så nu behöver hundägare vara extra vaksamma då blågröna alger är väldigt giftiga för hundar. Varje år dör ett antal hundar av algförgiftning. Svedea tipsar om hur du bäst undviker att din hund drabbas.

Årets algblomning är redan igång och som hundägare behöver du därför hålla noga koll på de varningar som utfärdas. Blågröna alger är en av sommarens faror för hundar då de kan innehålla gifter som påverkar levern och nervsystemet.

– Det bästa är att alltid ha färskvatten med sig och se till att hunden inte dricker sjövatten. Den ska inte heller bada i grumligt vatten eller äta sjögräs, säger veterinär Ylva Trygger.

Om en hund får i sig alger som innehåller gift kan den bland annat få diarré och kräkningar, blödningar i levern samt svårt att andas och röra på sig. Vid förgiftning blir hunden snabbt allt sämre och kan till och med dö.

– Om hunden badat i ett riskområde bör du snarast skölja hundens päls med färskt, rent vatten och se till att den inte slickar i sig något vatten från päls och tassar. Om du har möjlighet är det bäst att du schamponerar hunden noggrant flera gånger och sedan ska du så snabbt som möjligt ta hunden till veterinär, säger Ylva Trygger. 

För mer information kontakta:
Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea, 08-790 03 33, oddeinar.bruem@svedea.se

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.