Allt fler båtägare navigerar digitalt

Användandet av papperssjökort sjunker och allt fler båtägare väljer att navigera digitalt och med webbtjänster. Det är ett av resultaten i Svedeas årliga båtlivsundersökning, Båtkollen, som presenteras i samband med Båtmässan.

Digital navigering växer sig allt starkare visar Svedeas årliga båtlivsundersökning, Båtkollen. Drygt 4 000 båtägare har svarat på frågor om båtägande och båtliv och så mycket som 30 % anger att de använder mobil och surfplatta för att navigera. I förra årets undersökning var motsvarande siffra 27,5 %. Störst av de digitala navigationsverktygen är dock plotter, något som hela 77 % anger att de använder. Antalet som anger att de använder papperssjökort har sjunkit från 61 till 57 %.

Även navigering med hjälp av webbtjänster ökar – i årets undersökning svarar hela 30 % att de ibland navigerar med hjälp av webbtjänsters gratisversioner av sjökort och 3 % säger att de alltid gör det. Detta kan jämföras med knappt 25 % respektive 2 % förra året.

– Digital navigering har många fördelar men man bör vara medveten om begränsningarna – när det gäller gratisversioner av sjökort är det inte säkert att de är helt uppdaterade. Och att navigera på en liten plotter eller smartphone kan vara svårt. Att zooma ut och in för att se alla grynnor på en liten skärm blir besvärligt redan i 20 knop eller vid vågor, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring på Svedea. Man får heller inte glömma att teknik kan sluta fungera. Då är det bra att ha ett traditionellt sjökort att falla tillbaka på.

För mer information kontakta:
Göran Södergren, produktchef båtförsäkring, 08-790 03 11, goran.sodergren@svedea.se

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.