Sök på Svedea.se

2017-03-27

Nu är ormarna på hugget!

Även om vintern inte helt har släppt taget så stiger temperaturen runt om i landet. Värmen och ljuset är något som får de flesta att vakna till liv, inte minst huggormarna. Svedea tipsar om vad du kan göra om din hund blir ormbiten.

Med vårsol och värme vaknar även huggormarna. Den första skadan anmäldes till Svedea redan i början av mars. Blir hunden biten av en huggorm är det viktigt att hålla hunden så stilla som möjligt – ju mer hunden rör sig desto mer sprids giftet i kroppen.

– Även om hunden verkar opåverkad till en början så kan symptomen visa sig när som helst under de första 48 timmarna. Därför ska du omgående ta hunden till veterinär, säger veterinär Ylva Trygger.

Blir hunden riktigt dålig av giftet från ormen så finns det idag effektiva serum. Det kan dock bli kostsamt. Med intensivvård och serum stannar prislappen sällan under 15 000 kronor. För de flesta hundar räcker det med vätska och smärtstillande. Sedan måste hunden vila för att kroppen ska återhämta sig.

– Hur mycket gift hunden får i sig påverkar också hur dålig hunden blir, fortsätter Ylva Trygger. Om hunden blir trött och inte vill röra på sig, får en svullnad på kroppen, börjar kräkas eller får diarré, då kan din hund ha blivit biten av en orm.

Svedeas tips om hunden blir ormbiten:

  • Håll hunden stilla. Om det är möjligt, bär hunden för att förhindra att giftet sprider sig i kroppen.
  • Uppsök veterinär omgående!
  • Undvik att behandla bettstället med egna metoder. Försök istället hålla hunden (och dig själv) lugn.

 

För mer information kontakta:
Odd Einar Bruem, Chef djurförsäkring, 08-790 03 33, oddeinar.bruem@svedea.se

För mer information kontakta:

Anders

Kommunikationschef

070-322 86 92 anders.brandstrom@svedea.se