Sök på Svedea.se

2020-06-17

Låt inte hunden bli en elefant i bilen

Midsommar är starten på semestern för många och hundratusentals bilister kommer att färdas kors och tvärs genom Sverige. Åtskilliga har hunden med i bilen, men ofta glöms att den måste säkras ordentligt och ha tillgång till skugga och vatten. Läs Svedeas råd innan ni rullar iväg.

Varje bil som har en lös hund i kupén under färd utgör livsfara – både för djur, passagerare och medtrafikanter. I Svedeas undersökning Hundkollen uppger 2 % att de får röra sig fritt i bilen. Det betyder att alldeles för många oansvariga bilister färdas på vägarna.

Hundar i bil måste säkras under färd

Jordbruksverkets regler är tydliga. Hundar ska transporteras på ett säkert sätt och ska inte behöva riskera att skadas eller lida under färd. Transportbur eller speciellt säkerhetsbälte för hund ska användas.

– Att vi säkrar våra barn när vi åker bil är självklart. När det gäller hundar tänker somliga annorlunda, trots att en hund kan väga betydligt mer. Vid en kraftig inbromsning eller krock i 50 km/h får en hund som väger 15 kilo en relativ vikt på över ett halvt ton. De flesta inser vad det kan få för konsekvenser, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkringar på Svedea.

En lös hund är inte bara farlig för de som färdas i bilen. En hund kan reagera på något utanför bilfönstret och överraska föraren som tappar kontrollen över fordonet. Frontalkrockar till följd av lösa hundar som stört föraren inträffar.

Bilen kan bli en bastu för hunden

En annan livsviktig aspekt på hund i bil är att skydda hunden mot värmeslag och uttorkning. Varje år sker tragiska händelser då hundar lämnats i stekheta bilar och avlidit.

– Att inte ge sin hund den omvårdnad som krävs heta sommardagar är inget annat än djurplågeri. En hund måste ges möjlighet att söka skugga, den måste ha tillgång till vatten och givetvis måste det vara bra ventilation. Ta även pauser med jämna mellanrum för rastning, minst var tredje timme, säger Odd Einar Bruem.

Svedeas 5 råd för dig som har hund i bilen

  • Säkra alltid hunden med bur eller speciellt säkerhetsbälte
  • Se till att hunden kan söka skugga och har tillgång till vatten
  • Tänk på att ventilationen är god
  • Rasta hunden minst var tredje timma
  • Ge hunden tillräckligt med utrymme

Jordbruksverkets sida om att transportera hundar.

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se
LinkedIn
YouTube