Sök på Svedea.se

En jägare och en hund spanar på ett snöigt fält

Så fryser en hund

Hundar har olika förutsättningar för att klara av vinterväder. Men alla hundar kan behöva skyddas på olika sätt från kyla och snö för att förhindra smärtsamma köldskador. Vi berättar mer om vad du bör tänka på.

När hunden fryser reser sig pälsen som ett yttre försvar för att skapa ett utrymme med varmare luft. Samtidigt börjar hunden att skaka för att med hjälp av den värme som då frigörs hålla sig varm. Om du ser att din hund fryser behöver du alltså snarast värma upp den genom att gå in eller sätta på ett hundtäcke. 

Tecken på att din hund fryser

Öronlappar, spenar, pung och svansspets är utstående kroppsdelar som är särskilt känsliga för köldskador. En förfrusen kroppsdel blir först vit och kall, sedan röd, varm och öm och slutligen mörk och permanent skadad. Har hunden en gång förfrusit en kroppsdel kommer den tyvärr att förbli känslig även i mild kyla.

Var försiktig med tassarna

I kallare väder kan hundar också drabbas av köldkramp i tassarna. Det märker du genom att hunden stannar och håller upp en eller flera tassar i luften. Det är alltså bra att skydda hunden med ett hundtäcke, eventuella sockar och anpassa tiden du är ute med hunden beroende på hundras och typ av hund. Hundsockar av cordura förhindrar även köldkramp och köldsprickor i tassarna. 

När är det för kallt för hundar?

Det går det inte att ge ett exakt svar på när det är för kallt för din hund att vistas utomhus. Det talas ofta om -15 grader, men utöver vad termometern visar är det många faktorer som styr hur din hund kommer att påverkas av kylan. Luftfuktighet, aktivitet, hundras, intensitet och ålder är några exempel. 

Vad gör jag om hunden blivit nerkyld?

En hund som blivit nerkyld ska värmas upp försiktigt, värmer du för fort kan tillståndet förvärras. Ta hunden till en varm plats. Lägg en värmefolie eller filt över hunden. Värm yttre kroppsdelar med dina händer. Massera länge och försiktigt, se till att få i hunden ljummen vätska.

Så skyddar du hunden från kyla

Facebook

Instagram