Julens 5 farligaste för ditt djur

Snart är det äntligen jul och tid för mys i soffan, långa skogspromenader och god mat. Men se upp så inte din hund eller katt får tag på någon av julens farligheter och ni tvingas till veterinärbesök mitt i julfirandet. Veterinär Ylva Trygger tipsar om de 5 vanligaste farorna man bör passa sig för som djurägare.

Julen är en underbar tid för människor och djur. Vi umgås extra mycket, äter gott och visar vår uppskattning genom att ge varandra presenter inslagna i vackra paket och med färgglada snören. Men julen kan vara mindre rolig för de djurägare som måste uppsöka veterinär eftersom det då kan vara både långa väntetider och dyra besök. Därför vill jag tipsa om de 5 vanligaste julfarorna, så att du och din katt eller hund kan fortsätta att vara hemma och njuta med nära och kära!

 1. Glitter och paketsnören
  Katter och många hundar, framför allt valpar, ÄLSKAR snören och annat kul som de kan jaga. Se till att sätta upp glitter där din katt inte kan få tag på det och knyt ihop soppåsen som är fylld med paketsnören ordentligt. Trådar, glitter och snören som hamnar i tarmen hos ett glatt och busigt djur kan skära sönder tarmen eller trä upp tarmarna så att de blir som en klump.

 2. Giftiga växter
  Blomblad som hänger och dinglar förföriskt framför en nos eller en jagande tass kan kännas lockande att smaka och bita på. Många av våra vanliga julblommor är inte bara vackra, de är även giftiga om katten eller hunden tuggar på bladen.

 3. Kylarvätska/glykol
  När vinterkylan sänker sig över vårt land vill vi inte gärna att bilen går sönder och vi fyller ofta på med både spolar- och kylarvätska. Se upp så att bilen inte läcker eller att du spiller vid sidan om när du fyller på kylarvätska. Den har sötaktig smak och framför allt katter älskar smaken av det söta. Minsta lilla droppe kylarvätska kan orsaka njurskador.

 4. Mat som djur inte tål
  Köp godis och mat som är gjort just för katt eller din hund. Muta dem inte med choklad, russin, vindruvor eller nötter, ge dem inte köttfärs med lök eller vitlök i och låt dem inte dricka skinkspad. Mat för människor ska ätas av människor och mat för djur av djur. För inte smakar väl du på din hunds tuggben?

 5. Mediciner
  Låt inte tabletter ligga framme. Om du ligger sjuk i influensa vill du absolut inte åka in med din katt eller hund som råkat äta Alvedon eller p-piller. Förvara alla mediciner i ett fint medicinskåp istället. Kanske ett julklappstips till din vän med djur hemma?

Ylva Trygger

 

Ylva har arbetat som veterinär i många år och 2006 startade hon sitt eget företag, Canis Academy.  Där jobbar även Ylvas två pudlar, Glimra och Nova. De hjälper tålmodigt till som visningsobjekt på föreläsningar och kurser som Ylva håller, övervakar patienter som kommer till mottagningen, fungerade som knävärmare under tiden Ylva skrev boken ”Första hjälpen – när olyckan är framme”, korrekturläser artiklar till rastidningar, lägger tassen i blöt när Ylva jobbar som konsult åt bland annat Svedea och sitter som klistrade vid radion när Ylva gästar en hundpodd på Sveriges Radio.

Mer om hundförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.