Sök på Svedea.se

En Siberian Husky luktar på en nöjd, stängd-ögd katt på en solig gräsmatta

Kan hund och katt bli vänner?

Många djurälskare vill ha både hund och katt – och de kan fungera jättebra ihop med lite träning och tålamod. Här har vi samlat våra bästa tips för att dina husdjur ska bli vänner.

Hund och katt pratar inte samma språk

För hunden är det ett livsvillkor att ingå i en flock, men katten är individualist och söker enbart sällskap av sociala skäl. Hunden är glad när den viftar på svansen, katten är ofta missnöjd när den låter svansen svepa fram och tillbaka.

När de båda djuren ser varandra, tror hunden att katten vill leka och katten ser ett större djur som vill slåss. De flesta hundar är inte rädda av sig, medan katter är konflikträdda och helst vill fly. Det kan även vara svårt för en katt att leva med en jakthund, särskilt om hunden haft möjlighet att jaga i någon form.

Det hänger på dig

Skaffa gärna katt- och hundraser som passar dig och din familjs livsstil. Lever du i en aktiv familj tillsammans med barn så är inte blyga och tillbakadragna djur någon bra idé. Även åldern har betydelse. I den bästa av världar är det bra om båda djuren är små när du skaffar dem, så att de kan växa upp ihop. Det betyder att antingen ska katten vara under sex månader eller så ska hunden vara under ett år.

Vanligare är att det ena djuret är vuxet och det andra en kattunge eller valp och det kan också gå bra. Om det är hunden eller katten som är det först införskaffade djuret har ingen större betydelse. Det är i första hand förutsättningarna du som ägare kan bidra med som avgör hur hunden och katten fungerar tillsammans.

Låt hunden och katten lära känna varandra stegvis

Doften

Låt katten och hunden vänja sig vid varandras dofter. Ge en filt med hundens doft till din katt och se hur den reagerar. Om den lugnt undersöker föremålet eller struntar i det belönar du med beröm och godis. Om den reagerar negativt tar du bara lugnt bort föremålet och gör ett nytt försök senare. Gör samma sak med hunden, fast med kattens doft. När båda reagerar positivt eller helt neutralt på den andres doft är ni redo för nästa steg.

Platsen

För att inte stressa djuren är det viktigt att de båda känner till platsen. För kattens del behöver den ha ett bra gömställe. Låt inte hunden och katten komma åt varandra fysiskt. Ett kompostgaller fungerar bra. Om det behövs, använd ett koppel på hunden för bättre kontroll. Belöna positiva och neutrala reaktioner. Avbryt mötet i tid och låt katten och hunden mötas igen vid ett senare tillfälle. 

Mötet

Låt nu katten och hunden vistas i samma rum. Belöna bra beteende så att de båda associerar den andres närvaro med någonting positivt. Men belöna inte för nära varandra så att du skapar konkurrens om din uppmärksamhet. Vid behov, fortsätt ha koppel på hunden. Tänk på att inte lämna dem ensamma första tiden. Först när de lugnt kan vistas i samma rum tillsammans under längre perioder är de redo att klara sig på egen hand.

Sammanfattning

I många fall får djuren mycket kul tillsammans under en livslång vänskap. Så lycka till!

Se fler artiklar inom djurförsäkring

Facebook

Instagram