Sök på Svedea.se

 Hund och katt bredvid julgran på filt

Julens 5 farligaste för ditt djur

Snart är det äntligen jul och tid för mys i soffan, långa skogspromenader och god mat. Men se upp så inte din hund eller katt får tag på någon av julens farligheter och ni tvingas till veterinärbesök mitt i julfirandet. 

Julen är en underbar tid för människor och djur. Vi umgås extra mycket, äter gott och visar vår uppskattning genom att ge varandra presenter inslagna i vackra paket och med färgglada snören. Men julen kan vara mindre rolig för de djurägare som måste uppsöka veterinär eftersom det då kan vara både långa väntetider och dyra besök. Därför vill jag tipsa om de 5 vanligaste julfarorna, så att du och din katt eller hund kan fortsätta att vara hemma och njuta med nära och kära!

 1. Glitter och paketsnören
  Katter och många hundar, framför allt valpar, älskar snören och annat kul som de kan jaga. Se till att sätta upp glitter där din katt inte kan få tag på det och knyt ihop soppåsen som är fylld med paketsnören ordentligt. Trådar, glitter och snören som hamnar i tarmen hos ett glatt och busigt djur kan skära sönder tarmen eller trä upp tarmarna så att de blir som en klump.
 2. Giftiga växter
  Blomblad som hänger och dinglar förföriskt framför en nos eller en jagande tass kan kännas lockande att smaka och bita på. Många av våra vanliga julblommor är inte bara vackra, de är även giftiga om katten eller hunden tuggar på bladen.
 3. Kylarvätska/glykol
  När vinterkylan sänker sig över vårt land vill vi inte gärna att bilen går sönder och vi fyller ofta på med både spolar- och kylarvätska. Se upp så att bilen inte läcker eller att du spiller vid sidan om när du fyller på kylarvätska. Den har sötaktig smak och framför allt katter älskar smaken av det söta. Minsta lilla droppe kylarvätska kan orsaka njurskador.
 4. Mat som djur inte tål
  Köp godis och mat som är gjort just för katt eller din hund. Muta dem inte med choklad, russin, vindruvor eller nötter, ge dem inte köttfärs med lök eller vitlök i och låt dem inte dricka skinkspad. Mat för människor ska ätas av människor och mat för djur av djur. För inte smakar väl du på din hunds tuggben?
 5. Mediciner
  Låt inte tabletter ligga framme. Om du ligger sjuk i influensa vill du absolut inte åka in med din katt eller hund som råkat äta Alvedon eller p-piller. Förvara alla mediciner i ett fint medicinskåp istället. Kanske ett julklappstips till din vän med djur hemma?

Se fler artiklar inom djurförsäkring

Facebook

Instagram