Sök på Svedea.se

Alla djur har rätt till bra vård till rimligt pris

Svedea har sedan flera år lyft frågan om de höga djurvårdskostnaderna som råder i branschen. Att vi hamnat där vi är har flera förklaringar, men vi kommer aldrig acceptera att djurägandet ska bli en klassfråga!

Vi har länge sett signaler på att priset för ett veterinärbesök ökar och oroat oss för att det helt enkelt kommer att bli för dyrt för många att ha husdjur. Det är fel att privatekonomin ska avgöra möjligheten att ha husdjur och vill ju att även nästa generation, våra barn, ska ha råd med en hund eller katt.

Kostnaderna har ökat markant

Redan 2020 skrev vi en debattartikel i Aftonbladet om att veterinärvården blivit för dyr. Under perioden 2013–2016 ökade veterinärvårdsbranschen omsättningen med 38 %. Sedan dess har kostnaderna fortsatt att öka och har nu blivit alltmer kännbart för många djurägare.

Snart för dyrt att ha husdjur

I slutet av 2023 infördes en ny debattartikel i SvD, där Svedea tillsammans med Dina Försäkringar och Sveland Djurförsäkringar på nytt varnade för att många snart inte har råd med sina husdjur. Enligt SCB har kostnaderna för djursjukvård ökat med 25 % bara under 2023.

– Vi genomförde en undersökning våren 2024 där vi frågade 20 000 hund- och kattkunder om de skulle skaffa ett nytt djur om det de har går bort. En fjärdedel svarade nej och av dessa uppgav 25 % av hundkunderna och 17 % av kattkunderna att det berodde på höga veterinärvårdskostnader, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkringar på Svedea.

Varför har kostnaderna skenat?

Det finns inte en enkel förklaring till varför kostnaderna har ökat kraftigt. Här har vi alla ett ansvar – veterinärbolagen, försäkringsbolagen och även du som djurägare.

– Jag vill understryka att vi har djursjukvård av absolut världsklass i Sverige. Det är inte i kompetensen det brister. Vi är också i topp vad gäller antal hund- och kattförsäkringar, vilket också är väldigt positivt. Tar vi bara alla ett större ansvar är jag säker på att vi kommer att säkra våra barns möjligheter att skaffa husdjur själva en dag, säger Odd Einar Bruem.

Svedea fortsätter kampen

Vi genomför återkommande olika aktiviteter och insatser för att upprätthålla en livskraftig och god husdjurshållning i landet.

Sist, men inte minst, kommer vi att fortsätta ta strid för bra djursjukvård till rimliga priser och inte ducka för andra ämnen som berör oss som älskar våra hundar och katter.

Svedea i media

Expressen 2024-04-01 Aftonbladet 2023-12-26 Svenska Dagbladet 2023-12-24 Sveriges Radio (webb) 2023-12-19 Sveriges Radio 2023-12-18 Svenska Dagbladet (låst) 2023-12-17 TV4 2020-10-28 Aftonbladet 2020-10-31
Stor Hund Liten Katt

Försäkra ditt djur hos oss

Läs mer här

Facebook

Instagram