Så undviker du stöld av bilens katalysator

Katalysatorer har blivit ett eftertraktat byte bland tjuvar de senaste åren. Vid många bilstölder är det ofta bara katalysatorn tjuvarna är ute efter. Här kan du läsa hur du minskar risken att råka illa ut.

En katalysator kan stjälas på 30 sekunder

Polisen har vid upprepade tillfällen rapporterat att katalysatorstölderna har ökat drastiskt de senaste åren. Statistik från Larmtjänst visar på en ökning med 238 % på bara ett år. Från 1 686 stulna katalysatorer 2020 till hela 5 870 i år – och det gäller endast perioden 1 januari till 30 september. Även vi på Svedea har noterat en kraftig ökning, om än "bara" med 120 %. 

Varför stjäls katalysatorer?

Sedan några år tillbaka beskrivs katalysatorer som tjuvarnas nya favoritbyte. Det som lockar är inte bildelen i sig, utan de ädelmetaller som finns i katalysatorer. Priserna på dessa metaller – till exempel platina, palladium och rodium – har ökat kraftigt under senare tid, vilket gjort katalysatorerna eftertraktade bland tjuvar.

Hur stjäls en katalysator?

Tyvärr går stölden allt för lätt – tjuvarna höjer snabbt upp fordonet och kapar eller sliter loss katalysatorn. Operationen kan vara över på några minuter eller ännu snabbare om tjuven har medbrottslingar med sig. Oftast sker stölderna nattetid på bilparkeringar, men står bilen lite avsides kan de ske dagtid också. Det förekommer även att katalysatorn blir stulen i samband med provkörningar och bilförsäljningar.

Internationella ligor bakom stölderna

Polisen misstänker att det är internationella nätverk som ligger bakom flertalet stölder av katalysatorer och andra bildelar. Stöldgodset förs utomlands och säljs eller demonteras för att utvinna de dyrbara ädelmetallerna.

Så försvårar du för tjuven

  • Parkera helst bilen i ett låst garage eller på en upplyst plats.
  • Installera ett lutningslarm. Det aktiveras då tjuvarna försöker lyfta upp bilen.
  • Montera ett låsskydd över katalysatorn. Det gör det förlänger brottstiden och ökar chansen att tjuven blir upptäckt.
  • Om du ska sälja bilen är det viktigt att ägarbytet har registrerats innan du släpper ifrån dig bilen.

Tipsa polisen

Ser du något misstänkt kontaktar du polisen på 114 14. Vid pågående brott ringer du alltid 112. Registreringsnummer på gärningspersonernas fordon, deras signalement och tidpunkt är intressanta uppgifter för polisen.

Läs fler tips från polisen om hur du skyddar dig.

Fakta – vad är en katalysator?

Bilens katalysator används för att rena avgaser som bildas i en förbränningsmotor. Katalysatorn består av en behållare med plattor som är belagda med ämnen som startar kemiska reaktioner. Det är dessa reaktioner som minskar halterna av de miljöskadliga gaser som annars skulle komma ut i naturen. Katalytisk avgasrening är obligatoriskt på bensindrivna personbilar i Sverige sedan 1989.

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.