Sök på Svedea.se

2017-04-03

Våren – härlig men farlig för motorcyklister!

Temperaturen stiger runt om i landet och många har redan tagit fram motorcykeln. I början av säsongen gäller det dock att vara extra försiktig då bland annat grus på vägarna kan ställa till med olyckor. Svedea tipsar om vad hojåkare bör tänka på så här i början av säsongen.

Att grusiga vägar kan vara farligt för mc-förare är ingen hemlighet. Enligt Svedeas webbenkät ”Mc-kollen” som genomfördes under december 2016 är det också ett av de största orosmomenten för förarna. Bland de drygt 9 200 hojåkare som svarade på enkäten är det hela 65 % som uppfattar det som en av de största riskerna med mc-åkning.

– Enligt statistik från tidigare år har var fjärde singelolycka varit relaterad till grus på asfaltsvägar. Så det gäller att vara extra uppmärksam när man ger sig ut nu eftersom det är ett tag kvar tills vägarna har sopats rena från vinterns grus, säger Stefan Karlsson, produktansvarig för mc-försäkring på Svedea.

Senast 31 maj ska allt grus från vinterväghållningen vara bortsopat, men det kan även ske tidigare beroende på vilken del av landet det rör sig om.

Ett annat problem kopplat till säsongsstarten är bilisternas ovana vid hojåkare i trafiken. Efter en vinter utan motorcyklar på vägarna kan bilförare lätt glömma den där extra titten i backspegeln eller över axeln innan de svänger ut för en omkörning – kör därför extra varsamt inledningsvis.

Svedeas tips inför vårturen:

  • Både du och bilisterna är ovana vid motorcyklar så här på vårkanten, så kör extra försiktigt till en början.
  • Kalla däck och fuktiga vägbanor är en riskabel kombination som är vanlig så här års. Glöm inte kolla lufttrycket efter vinterförvaringen, om du har nya däck, tänk på att de kan vara extra hala i början.
  • Grus på asfalterade vägar är en stor risk, håll ögonen öppna och kör långsamt. Rapportera gärna särskilt problematiska vägsträckor till Trafikverket.
  • Det är alltid bra att fräscha upp körkunskaperna inför säsongen, ett tips är att gå avrostningskurs med SMC.

För mer information kontakta:

Stefan Karlsson, produktansvarig mc-försäkring, 08-790 03 17, stefan.karlsson@svedea.se

För mer information kontakta:

Anders

Kommunikationschef

070-322 86 92 anders.brandstrom@svedea.se

Facebook

Instagram