Sök på Svedea.se

2015-03-19

Var femte singelolycka sker när motorcykeln står stilla

Mc-säsongen börjar komma igång och det brukar innebära ett ökat antal olyckor på vägarna. Dock sker hela 20 % av alla singelolyckor när motorcykeln står stilla. Vältskadorna, som egentligen är rätt lätta att undvika, kostar i snitt 20 000 kr att åtgärda. Det visar skadestatistik från mc-försäkringsspecialisten Svedea

Våren har kommit till stora delar av landet och det innebär att många tar fram motorcykeln. Inledningen av mc–säsongen brukar ses som högrisktid för olyckor på vägarna men 20 % av alla singelolyckor sker faktiskt när motorcykeln står stilla.

– Bara under förra säsongen handlade 200 av våra totalt 1 000 singelolyckor om att motorcykeln vält när den stod stilla. Oftast beror vältskador på att man parkerar på underlag som gett med sig eller lutar. Så det är skador som lätt borde kunna undvikas, säger Olle Molin, produktchef för mc-försäkring på Svedea.

– Vältskador kan bli dyrare än man tror att reparera. De vi hade förra året kostade i snitt 20 000 kronor att åtgärda. Förutom att det är stora kostnader så innebär en skada också att ägaren står utan motorcykel under tiden den repareras. Därför vi vill uppmana alla mc-ägare att tänka till före man parkerar, fortsätter Olle Molin.

Svedeas bästa tips för att säkrare parkering

  • Titta på underlaget innan du kliver av och välj ett stabilt underlag
  • Parkera inte i nedförsbacke. Hojen kan rulla av stödet.
  • Luta ned hojen på sidostödet innan du kliver av
  • Använd en platta eller parkeringspuck under stödfoten när underlaget är mjukt
  • När du ska köra iväg, sätt dig på hojen medan den lutar mot sidostödet


För mer information kontakta:
Olle Molin, produktchef mc-försäkring, 08-790 04 10, olle.molin@svedea.se

För mer information kontakta:

Anders

Kommunikationschef

070-322 86 92 anders.brandstrom@svedea.se

Facebook

Instagram