Sök på Svedea.se

2022-07-05

Svedea erbjuder kostnadsfri id-märkning av katter

Från 1 januari 2023 gäller en ny lag om id-märkning med chip och registrering för alla katter i Sverige. Lagen har tagits fram för att höja kattens status som husdjur, men framför allt ökar id-märkning chansen att få tillbaka sin katt om den kommer bort. Svedea stödjer detta och lanserar därför ett eget initiativ – kostnadsfri id-märkning.

– Vi vill självklart hjälpa till på alla sätt vi kan och därför kommer vi på Svedea att erbjuda kostnadsfri id-märkning till ett antal av Sveriges kattägare under hösten. Vi vet hur svårt det ibland kan vara att hitta tiden att ta sig till en veterinär. Därför vill vi med vår turnébuss ta oss till katterna i stället, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea.

Idag finns cirka 1,4 miljoner katter i vårt land och av dessa uppskattas 100 000 vara hemlösa. Vissa är födda utomhus och tyvärr finns det katter som medvetet övergivits. En majoritet har däremot kommit bort från sina ägare. Om dessa katter vore id-märkta, skulle betydligt fler ha en bättre chans att hitta tillbaka hem igen.

– Att märka och registrera sin hund har varit en självklarhet under decennier. Det borde vara lika naturligt att id-märka katter och vi på Svedea välkomnar därför denna nya lag med öppna armar. Katter är ju lika älskade familjemedlemmar som hundar – och lika saknade om de kommer bort, fortsätter Odd Einar Bruem.

– Fler detaljer kommer om vilka platser vi kommer att besöka med vår turnébuss under hösten, men vi är övertygade om att insatsen kommer att göra en viktig skillnad för kattens generella status och inte minst för alla kattägare, avslutar Odd Einar Bruem.

 

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se

Facebook

Instagram