Sök på Svedea.se

2017-08-15

Sommarkatten klarar sig inte på egen hand

Sommaren börjar gå mot sitt slut och många lämnar sina fritidshus och sommarställen för att återgå till vardagen. Tyvärr lämnas även en del katter kvar. En katt har svårt att klara sig själv och risken är stor att den dör när vintern kommer och det blir kallt. Svedea tipsar om vad man kan göra om man hittar en övergiven katt.

Att katter har rätt till ett tryggt och säkert hem borde vara en självklarhet. Men tyvärr lämnas många katter att klara sig själva utomhus när sommarens är över – något som kan leda till att de skadas, svälter eller fryser ihjäl.

Ser du en katt som är hungrig, smutsig eller mager stryka omkring kan det finns anledning att ta reda på mer. Om katten verkar vara övergiven så är ett första steg att söka efter ägaren. Ser man att katten mår bra, och inte är i en farlig omgivning kan man låta den vara kvar utomhus under tiden. En katt som far illa bör man ta in. Första tanken för många är att ge katten mat men prata med en veterinär för att få vägledning om katten är undernärd.

– Tänk på att om du börjar mata och ta hand om katten så ses du efter en tid som ägare till katten och har fullt ansvar för kattens framtid, säger Camilla Larsson, generalsekreterare på Svenska Djurambulansen.

I jakten på ägare är det en bra idé att se efter om katten har halsband eller örontatuering. Ett annat sätt att ta reda på vem som äger en katt är att undersöka om katten är chipmärkt – många veterinärer, polisen och katthem kan hjälpa till att skanna efter chip. Om man inte får tag på kattens ägare så är man skyldig att kontakta polisen.

Om du hittar en övergiven katt

  • Hur mår katten? – om katten är riktigt illa däran kan du ta hem katten. Tänk på att inte ta hem kattungar utan att samtidigt ta hand om mamman.
  • Försök att hitta ägaren – förutom att titta efter märkningar på katten kan du gå runt i området och fråga om någon känner igen katten, sätta upp lappar och även fråga runt i lokala forum i sociala medier.
  • Kontakta polisen – Om du hittar ett djur som verkar vilse eller övergivet ska du alltid kontakta polisen. Besök närmaste polisstation eller ring 114 14.

 

För mer information kontakta:
Odd Einar Bruem, Chef för djurförsäkring, 08-790 03 33, oddeinar.bruem@svedea.se

För mer information kontakta:

Anders

Kommunikationschef

070-322 86 92 anders.brandstrom@svedea.se

Facebook

Instagram