Sök på Svedea.se

2016-11-28

Julen – en farlig tid för de fyrbenta

Det närmar sig jul som många förknippar med god mat och paket – men för djur så kan juletid vara förknippat med förgiftningar av olika slag. Svedea tipsar om några saker som är viktiga för att det ska bli en fridfull jul även för de fyrbenta.

Under jul- och nyårshelg kommer många hundar in till djursjukhusen på grund av att ha matats för mycket med julmat eller med saker som de inte är vana vid. Något som sällan kopplas ihop med djur, men som tyvärr kan inträffa, är alkoholförgiftning.

– Hundar kan få alkoholförgiftning om de äter deg. Vid jäsning bildas alkohol som gör hunden vinglig och allmänt påverkad. Vi har faktiskt uppmätt så mycket som över 4 promille – det vill säga mycket kraftig berusning – hos en hund som ätit deg, säger veterinär Ylva Trygger.

Lite vanligare och kanske mer välkänt är att vare sig hundar eller katter tål choklad och ju mörkare desto farligare. För en hund som väger 25 kg kan redan 200 gram mörk choklad skapa en livsfarlig förgiftning. Så se till att inte lämna några Aladdin-askar eller annan choklad obevakad på vardagsrumsbordet.

Julen kan kännas som en mysig och lugn högtid för många, medan andra upplever den som både stressig och ansträngande och då kanske det krävs en huvudvärkstablett eller två. Tänk dock på att förvara sådant där hunden inte kommer åt (och tänk på att t.ex. en busig unghund når betydligt längre än du tror) eftersom paracetamol (finns t.ex. i Alvedon och Panodil) och acetylsalicylsyra (finns t.ex. i Albyl och Bamyl) är skadligt för både hundar och katter.

Andra farligheter som kan förekomma kring jul är:

  • Lök och vitlök – skadar de röda blodkropparna och kan orsaka förgiftning hos hund
  • Salt mat som t.ex. skinkspad – det krävs inte mycket salt för att orsaka förgiftning hos hundar. Ge därför aldrig hunden salt om den ätit något olämpligt, trots att det rådet förekommer – kontakta istället veterinär.
  • Växter som t.ex. julstjärnor – många växter är farliga för våra djur så ställ dem utom räckhåll – även för katten.
  • Russin och vindruvor – hundar kan bli förgiftade och få akut njursvikt av både russin och vindruvor.
  • Presentpapper och snören – föremål som t.ex. snören kan fastna på väg genom mag- och tarmkanalen och i värsta fall krävs operation.

För mer information kontakta:
Odd Einar Bruem, Chef för djurförsäkring på Svedea, 08-790 03 33, oddeinar.bruem@svedea.se

För mer information kontakta:

Anders Brändström

Kommunikationschef

070-322 86 92 anders.brandstrom@svedea.se

Facebook

Instagram