Sök på Svedea.se

2016-10-06

Fyra tips - så tar du bäst hand om din jakthund

Älgjakten är i full gång i norra Sverige och på måndag är det dags även i söder. För att få en så bra jaktupplevelse som möjligt är det viktigt att ha förberett sin hund ordentligt. Svedea tipsar om vad du ska tänka på.

Att delta i jakt är en krävande uppgift för hundarna och det är inte ovanligt att skador inträffar. Det handlar både om viltolyckor, som är svåra att styra över, men även om att man inte lägger tillräckligt tid på att förbereda och ta hand om hunden.

– För hunden kan en jaktdag jämföras med att springa ett marathon för oss människor. Och tänker man så är det självklart att förberedelserna är oerhört viktiga. Men det är också bra att se över hundens försäkringsskydd innan jakten, utifall att olyckan skulle vara framme, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea.

– Det finns mycket som du kan göra för att få hunden att prestera optimalt under jakt och dessutom förblir skadefri. Det handlar både om vad du ger din hund för mat före, under och efter ansträngning och om hur du ska träna hunden, säger veterinär Ylva Trygger.

  • Anpassa foder och vatten – Under en jaktdag bör hunden få en fjärdedel av sitt foder på morgonen, lika mycket under arbetsdagen och resten på kvällen. Hunden ska alltid ha tillgång till friskt vatten men bör inte dricka stora mängder direkt före eller efter ansträngning.
  • Värm upp hunden – Hunden bör värmas upp under cirka 20 minuter inför jakten. Ett bra riktmärke är att ju snabbare, intensivare och mer precisionsriktat arbete hunden ska utföra desto längre uppvärmning behövs.
  • Varva ner hunden – Om hunden jobbat hårt har musklerna ofta en kvarvarande spänning efter avslutat arbete. Varvar du ner hunden under cirka 15 minuter, till exempel genom att gå en långsam promenad blir återhämtningen mer effektiv.
  • Massera och stretcha – Massage ökar bland annat blodgenomströmningen och ökar syresomsättningen vilket gör att hunden inte stelnar till. Att stretcha hunden minskar muskelspänning och är dessutom skadeförebyggande. Ett tips kan vara att kontakta en sjukgymnast som jobbar med djur för att få hjälp med bra stretchövningar.

För mer information kontakta:
Odd Einar Bruem, Chef djurförsäkring, 08-790 03 33, oddeinar.bruem@svedea.se 

För mer information kontakta:

Anders

Kommunikationschef

070-322 86 92 anders.brandstrom@svedea.se

Facebook

Instagram