Sök på Svedea.se

2019-01-30

Över 50 000 planerar köpa båt de närmaste två åren

Svedeas båtlivsundersökning 2019 har precis landat, lagom till Båtmässan i Göteborg. I undersökningen framgår bland annat att det är 16 % av kunderna som planerar att skaffa ny båt de närmaste två åren. Och när köpet närmar sig föredrar två av tre att vända sig till professionella marinhandlare framför privatmarknaden.

I årets färska båtlivsundersökning har 5 686 av Svedeas kunder svarat. Undersökningen visar att 66 % av båtägarna hellre köper sin båt av en båthandlare jämfört med en privatperson. Resultatet visar en obruten trend och en markant ökning sedan motsvarande undersökning för fyra år sedan, då 56 % föredrog båthandeln.

– Det kunderna värdesätter främst hos båthandeln är sådant som en privat säljare har svårt att konkurrera med. Hit hör till exempel garantier och konsumentköplagens skydd samt rådgivning om lån och försäkring. Men även hjälp med service, sjösättning och vinterförvaring. Handeln har jobbat hårt under de senaste åren för att visa vilka mervärden de kan erbjuda, säger Göran Södergren, produktchef båtförsäkringar på Svedea.

Av Svedeas kunder säger 16 % att de planerar att köpa en ny eller begagnad båt de närmaste två åren. Omräknat för Sveriges 330 000 privatförsäkrade båtar skulle det innebära att över 50 000 är i köptagen inom ett par år.

– Väldigt spännande uppgifter, vilket också understöds av de senaste årens faktiska försäljningssiffror. Båtförsäljningen de senaste åren har visat fantastiska siffror och då har vi inte ens räknat med den långa och varma sommaren 2018. Vi har all anledning att se ljust på framtiden, säger Mats Eriksson, VD på Sweboat – Båtbranschens Riksförbund.

För mer information kontakta:

Göran Södergren

produktchef båtförsäkring

08-790 03 11 goran.sodergren@svedea.se

Facebook

Instagram