Sök på Svedea.se

2022-05-11

Nybliven hundägare? Håll hunden borta från grillen!

Vårvärmen är äntligen här och med den åker grillarna fram runt om i landet. Men fall inte för hundens vädjande blickar. Varje år blir tusentals hundar sjuka eller skadade efter att ha fått i sig grillat. Läs Svedeas tips till hundägarna.

Nu börjar förföriska grilldofter sprida sig från parker och tomter. Men det är inte bara vi människor som kan uppskatta en kotlett eller ett spett. Hundar älskar också grillat, men de förstår ju inte att det kan vara dåligt för dem – till och med livsfarligt.

– Med risk för att upplevas som tjatig, men hundar ska inte bjudas på något från grillen. Och de ska inte lämnas utan uppsikt, för då kan lammkotletterna vara borta i ett nafs. Jag vill särskilt rikta mig mot alla de nyblivna hundägare som inte hunnit inse riskerna ännu, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea.

Grillen kan vara en dödsfälla

En vanlig skada är att en köttbit, ett ben eller del av ett träspett fastnar i tarmen. Då kan det krävas en operation då buken öppnas för att få bort det som fastnat. Något som kan bli oerhört smärtsamt för hunden och till råga på allt väldigt kostsamt för hundägaren. I värsta fall kan hunden avlida till följd av invärtes skador.

– Det är inte bara saker som kan fastna som är farligt eller dåligt för hundar. Feta grillsåser, majskolv och starka kryddor är inte heller bra. Sen är själva grillen naturligtvis farlig i sig, med glödande kol hunden kan bränna sig på. Och för allt i världen, bind aldrig hunden vid grillen, säger Odd Einar.

Svedeas tips i grilltider 

  • Håll hunden på behörigt avstånd från grillen så att den inte kan bränna sig.
  • Har du gäster som inte är så vana vid hundar, be dem att inte bjuda från grillen.
  • Ge inte hunden grillrester. Överblivna ben från fågel, fläsk, nöt, lamm och fisk kan orsaka stopp i tarmen på hunden. Dessutom kan de fastna i gommen eller matstrupen eller splittras till vassa bitar i mage och tarm.
  • Hundar äter inte bara kött. Även majskolv kan orsaka svåra problem. I värsta fall krävs operation.
  • Feta såser och kryddor är inte hundmat. För mycket fett kan leda till att hunden får inflammerad bukspottkörtel och starkt kryddad mat kan orsaka kräkningar och diarré.
  • Se upp med engångsgrillspett. Om hunden får i sig ett grillspett i trä kan det sticka hål på magsäcken.
  • Om du vet att hunden fått i sig något olämpligt från grillen är det viktigt att se hur hunden påverkas. Försämras hundens allmäntillstånd eller om den verkar förstoppad ska du kontakta veterinär.
  • Släng aldrig grillrester i naturen, hundar nosar snabbt upp och sätter i sig benrester innan du hinner blinka.
  • Tänk på att det kan råda eldningsförbud. Kontrollera vad som gäller i din kommun.

Det finns en hel del annat som kan vara farligt för hunden. Kolla Svedeas lista på 35 saker hunden bör undvika.

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se

Facebook

Instagram