Sök på Svedea.se

2020-10-21

Nu finns hopp om färre båtmotorstölder!

Hela Båtsverige jublar över regeringens förslag att ge tullen utökade befogenheter att stoppa misstänkt stöldgods. – Äntligen, det är något vi kämpat för i många år. Nu gäller att tullen verkligen får de resurser som krävs för att nå effekt, menar Svedea.

I fredags 16 oktober publicerade Finansdepartementet ett efterlängtat pressmeddelande. Budskapet var att Tullverket ska ges utökade befogenheter att ingripa vid misstanke om brott. Förslaget har nu skickats på remiss och de nya reglerna föreslås gälla från 1 juli 2021.

– Det här är så efterlängtat. Vi har i många år hävdat att utförselkontroll är det mest kraftfulla sättet att komma tillrätta med båtmotorstölderna. Nu ser vi fram emot att lagen träder i kraft och att den därefter tillämpas effektivt, säger Göran Södergren produktchef för båtförsäkring på Svedea.

Tullens utökade befogenheter innebär bland annat att en tulltjänsteman ska kunna gripa misstänkta personer och beslagta gods. En tulltjänsteman ska även kunna använda sig av handfängsel samt kroppsvisitation för att fastställa en persons identitet.

– Lagändringen omfattar i princip de förändringar vi hoppats på. Magdalena Andersson har dessutom lovat att skjuta till pengar för att anställa fler tullare. Det behövs för att vi ska få samma möjligheter till utförselkontroll som våra nordiska grannar haft länge. Men det ser onekligen positivt ut, säger Göran Södergren.

För mer information kontakta:

Göran Södergren

produktchef båtförsäkring

08-790 03 11 goran.sodergren@svedea.se

Facebook

Instagram