Sök på Svedea.se

2017-07-13

Nu är algblomningen här så håll koll på hunden!

Det lite varmare vädret med svaga vindar har satt fart på algblomningen, framför allt i södra Östersjön. Som hundägare gäller det nu att ha extra koll eftersom blågröna alger är väldigt giftiga för hundar. Här får du tips på hur du undviker att din hund drabbas och vad du gör om den fått i sig giftiga alger.

Varje år dör ett antal hundar av algförgiftning och nu är årets algblomning igång. Blågröna alger är en av sommarens stora faror för hundar eftersom de kan innehålla gifter som påverkar levern och nervsystemet. Därför är det viktigt att som hundägare hålla ordentlig koll på de varningar som utfärdas och vara extra försiktig när du vistas vid vatten med din hund.

– Ett bra tips är att alltid ha färskvatten med sig och se till att hunden inte dricker sjövatten. Låt inte heller hunden äta sjögräs eller bada i grumligt vatten, säger veterinär Ylva Trygger.

Om hunden får i sig giftiga alger kan den bland annat få diarré och kräkningar, leverskador, kramper eller svårt att andas. Vid förgiftning blir hunden snabbt allt sämre och tillståndet kan bli livshotande.

– Tror du att hunden fått i sig alger som innehåller gift är det viktigt att åka till veterinären. Om hunden har badat i ett riskområde kan det vara bra att först skölja hundens päls med rent vatten så att den inte slickar i sig mer gift från vattnet på päls och tassar. Allra helst ska du schamponera hunden noggrant flera gånger. Därefter tar du hunden till veterinär så snabbt som möjligt, säger Ylva Trygger.

För mer information kontakta:
Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea, 08-790 03 33, oddeinar.bruem@svedea.se

 

För mer information kontakta:

Anders

Kommunikationschef

070-322 86 92 anders.brandstrom@svedea.se

Facebook

Instagram