Sök på Svedea.se

2015-10-28

Hunduppfödare riskerar stora skadestånd

Vad händer om en hund skadar en människa eller en annan hund? Svaret är att ägaren kan krävas på skadestånd och för privatpersoner går då ofta hemförsäkringen in och hjälper till. Men uppfödare har inte samma skydd, risken finns att de tvingas betala skadeståndet själv. Lösningen är att teckna en särskild uppfödar- eller kennelförsäkring.

Som hundägare har du ett strikt ansvar för din hund, vilket innebär att du kan bli skadeståndsansvarig om hunden orsakar en skada, även om du inte varit oaktsam. I ett omtalat fall tidigare i år dömdes en hundägare att betala en halv miljon i skadestånd för att hunden skrämt en travhäst så att den skadades svårt och behövde avlivas. För privatpersoner finns dock ett skydd i form av hemförsäkringens ansvarsdel som i de flesta fall träder in och betalar. För uppfödare är verkligheten en annan.

Många hunduppfödare har sin uppfödning i form av hobbyverksamhet och saknar möjlighet att teckna företagsförsäkring då det ofta kräver en F-skattesedel. Andra litar på att hemförsäkringen gäller även för kennelhundarna vilket inte alltid är fallet. Orsakar hunden en skada finns stor risk att hemförsäkringsbolag säger nej till ersättning om man har inkomst från hunden.

– Vi vill inte att uppfödare ska falla mellan stolarna så oavsett om man har en liten eller stor uppfödning rekommenderar vi att man ser över sitt försäkringsskydd. Vi har valt att ta fram en bred kennelförsäkring för att uppfödare ska kunna känna sig trygga med att de får hjälp om något händer, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea.

Svedea är en ny aktör på marknaden för djurförsäkring men ambitionen är tydlig – att bli ett av de ledande varumärkena. Vägen dit går bland annat via en offensiv produktutveckling.

– Vår vision är att förändra försäkringsbranschen och vi var bland annat först med att erbjuda en avelsförsäkring med skydd för valpar från dag ett. Numera kan kunder få det breda skyddet även hos andra och vi är glada över att kunna vara med och föra branschen framåt. Förhoppningsvis kan vi med kennelförsäkringen fortsätta att göra skillnad för uppfödarna, säger Odd Einar Bruem.

Svedeas kennelförsäkring kan tecknas från och med 26 oktober 2015. Läs mer om försäkringen på svedea.se/kennelforsakring

 

 

 

För mer information kontakta:
Odd Einar Bruem, chef djurförsäkring, 08-790 03 33, oddeinar.bruem@svedeas.se

För mer information kontakta:

Anders

Kommunikationschef

070-322 86 92 anders.brandstrom@svedea.se

Facebook

Instagram