Sök på Svedea.se

2018-05-17

Håll hunden borta från grillen

Den efterlängtade vårvärmen lockar oss utomhus och grillarna går heta. Grillat är gott för oss människor, men för hundar kan det vara livsfarligt. Så med grillsäsongen följer krav på extra uppmärksamhet, både på hunden och grillen.

Grillning hör våren och sommaren till. Vi samlas i parker och trädgårdar för picknick eller middag – och självklart är hunden med. Men det gäller att inte låta sig påverkas av vovvens bedjande blickar.

– Det är ett dystert vårtecken att det varje år kommer in hundar till djursjukhusen som blivit dåliga efter att ha ätit grillad mat. Ibland kan operation krävas för att få ut till exempel ett köttben som fastnat i hundens tarm. Tyvärr har det hänt att hundar avlidit på grund av att de fått eller snott åt sig något från grillen, säger veterinär Ylva Trygger.

– Om hunden fått i sig ett köttben är det viktigt att hålla koll på hunden de närmaste dagarna. Det är viktigt att se till att den äter och bajsar som vanligt. Påverkas allmäntillståndet eller att hunden verkar förstoppad är det viktigt att kontakta veterinär, fortsätter Ylva Trygger.

Viktiga grilltips för hundägare

  • Ge inte hunden grillrester. Överblivna ben från fågel, fläsk eller fisk kan orsaka stopp i tarmen på hunden. Dessutom kan de fastna i gommen eller matstrupen eller splittras till vassa bitar i mage och tarm. I värsta fall måste hunden opereras.
  • Feta såser och kryddor är inte hundmat. För mycket fett kan leda till att hunden får inflammerad bukspottkörtel och starkt kryddad mat kan orsaka kräkningar och diarré.
  • Se upp med engångsgrillspett. Får hunden i sig ett grillspett i trä kan det sticka hål på magsäcken.

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se

Facebook

Instagram