Sök på Svedea.se

2016-04-26

Fyra tips som räddar din mc-vår

Våren är här i stora delar av landet och många har redan tagit fram hojen. Vid säsongsstarten är dock risken för olyckor extra stor och en av bovarna är grus på asfaltsvägar. Svedea tipsar om vad du ska tänka på så här i början av säsongen.

Att grusiga vägar kan vara farligt för mc-förare är ingen hemlighet. Enligt en undersökning som Svedea genomfört är det också ett av de största orosmomenten för förarna. Bland de drygt 8 000 hojåkare som svarade på företagets webbenkät är det hela 66 % som uppfattar det som en av de största riskerna med mc-åkning.

– Under april är var fjärde singelolycka relaterad till grus på asfalt. Så det gäller att vara extra uppmärksam när man ger sig ut nu eftersom det är ett tag kvar tills väghållarna måste ha sopat bort allt grus från vintern, säger Olle Molin, produktchef för mc-försäkring på Svedea. Beroende på vilken del av landet det rör sig om varierar datumet, men som allra senast 31 maj ska allt grus från vinterväghållningen vara bortsopat.

Ett annat problem kopplat till säsongsstarten är bilisternas ovana vid hojåkare i trafiken. Efter en vinter utan motorcyklar på vägarna kan bilförare lätt glömma den där extra titten i backspegeln eller över axeln innan de svänger ut för en omkörning – kör därför extra varsamt inledningsvis.

Fyra saker att tänka på när du ska ge dig ut på vägarna

  • Både du och bilisterna är ovana vid motorcyklar så här på vårkanten, så kör extra försiktigt till en början.
  • Kalla däck och fuktiga vägbanor är en riskabel kombination som är vanlig så här års.
  • Grus på asfalterade vägar är en stor risk, håll ögonen öppna och kör långsamt. Rapportera gärna särskilt problematiska vägsträckor till Trafikverket.
  • Det är alltid bra att fräscha upp körkunskaperna inför säsongen, ett tips är att gå avrostningskurs med SMC.

För mer information kontakta:
Olle Molin, produktchef mc-försäkring på Svedea, 08-790 04 10, olle.molin@svedea.se

För mer information kontakta:

Anders

Kommunikationschef

070-322 86 92 anders.brandstrom@svedea.se

Facebook

Instagram