Sök på Svedea.se

2018-04-27

Dåliga vägar oroar mc-förarna

Bristfälligt vägunderhåll oroar mc-förarna i växande utsträckning. Det visar Svedeas nya undersökning "Mc-kollen 2018" som genomförts bland 9 000 mc-förare. Hela 40 % av de som svarat på undersökningens frågor uppger att de oroar sig för potthål, tjälskador och sprickor i vägbanan – en kraftig ökning från fjolåret.

Mc-förare är sårbara trafikanter och beroende av ett förutsägbart vägunderhåll. Att potthål och sprickor i vägbanan oroar mc-förarna framgår av undersökningen ”Mc-kollen 2018”. 9 000 mc-förare svarade på frågor om mc-åkande och mc-ägande och i år var det drygt fyra av tio (40,8 %) av de svarande som upplever sprickor och potthål som stora orosmoment. Det innebär en kraftig ökning jämfört med fjolårets undersökning där det var en tredjedel (32,9 %) som oroade sig.

– Alla vi som kör hoj vet hur utsatta vi är på vägar med gropar eller sprickor. Vägen kan kännas säker, men ett potthål kan dyka upp innan man hinner reagera. Riskerna är extra stora efter den kalla vintern med lång period av tjäle, säger Stefan Karlsson, produktchef mc på Svedea.

Ett annat vägproblem många oroar sig för enligt ”Mc-kollen 2018” är dålig friktion eller hal vägbana. Det gäller till exempel vid olje- och dieselspill, dåliga lagningar av vägen samt grus efter lagningar som inte sopats bort. Men även heta sommardagar kan vägarna bli hala. Halkrisken uppstår när bindemedel i vägen stiger upp i vägytan. Ett sommarregn kan då göra vägen glashal.

– Ett bra tips till alla mc-förare som ska åka längre turer på okända vägar är att kolla Trafikverkets information och karta med utmarkerade tjälskador. Framför allt vill vi uppmana alla att köra försiktigt under säsongen och att ha hög uppmärksamhet på vägarnas skick, avslutar Stefan Karlsson. 

Länk till Trafikverket, tjälskadade vägar.

För mer information kontakta:

Stefan Karlsson

Produktchef mc-försäkring

08-790 03 17 stefan.karlsson@svedea.se

Facebook

Instagram