Sök på Svedea.se

2018-06-19

8 tips för en lyckad båtsommar

I midsommarhelgen inleds semesterperioden och med den ökar trängseln bland fritidsbåtarna i våra vatten. Att visa hänsyn och hjälpa andra med båt är viktiga faktorer för att alla ska trivas till sjöss. Svedea listar här sina 8 viktigaste råd och tips för att få en lyckad båtsemester.

För att få en riktigt minnesvärd båtsommar krävs att du är både väl förberedd och medveten om vilka risker som finns bland kobbar och skär. Svedea har samlat på sig massor med erfarenheter som vi gärna delar med oss av till dig som planerar för både korta och långa båtturer i sommar.

  1. Ta reda på sjövädret.SMHI kan du få aktuella uppgifter och prognoser, även om vattenståndet.
  2. Kolla säkerhetsutrustningen. Det här bör finnas med: brandsläckare, livboj, nödraket, förbandslåda och flytvästar till alla ombord. Tänk på att en del utrustning ska besiktigas med vissa intervaller, brandsläckare till exempel.
  3. Ta med bergkilar och hammare. Då kan du förtöja i naturhamn även om det inte finns några träd att lägga tampen runt.
  4. Planera tilläggningen. Häng ut fendrar och se till att förtöjningstamparna är i ordning och lättillgängliga innan du lägger till. Läs av vinden och försök att dra nytta av den när du lägger till.
  5. Hjälp till i gästhamnen. Om en båt är på väg in bredvid dig, ta emot och visa att du är beredd att bistå – en hjälpande hand är alltid trevligt.
  6. Investera i ett ekolod. Då kan du redan vid normalt vattenstånd få koll på var du inte bör åka när det är lågvatten.
  7. Använd gärna GPS och plotter för navigation. Men kom ihåg att plotterns kartor bygger på samma gamla sjömätningar som sjökorten. Stäm av den med det du ser omkring dig.
  8. Visa hänsyn och omtanke. Genom att bry sig om sina båtkollegor till sjöss blir det både trevligare och säkrare färder.

– Jag vill gärna trycka lite extra på att hjälpa till och visa hänsyn. Efter mer än 30 år med både segelbåt och motorbåt har jag sett många olyckor och tråkiga händelser som hade kunnat undvikas om vi bara hade hjälpts åt lite mer. Inte minst om man ser någon som inte har samma sjövana som man själv, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkringar på Svedea.

Flera tips och råd för en lyckad båtsommar.

För mer information kontakta:

Göran Södergren

produktchef båtförsäkring

08-790 03 11 goran.sodergren@svedea.se

Facebook

Instagram