Sök på Svedea.se

Träna jakthunden inför säsongen

Det krävs mycket arbete för att få en välfungerande jakthund, oavsett om du har en utpräglad jakthundsras eller en icke-jagande ras som ändå används som jakthund. De här tipsen riktar sig till alla typer av jakthundar och hundförare, oavsett tidigare erfarenhet.

Från valp till färdig jakthund

Innan du skaffar din första jakthund finns det saker du bör tänka på:

Innan första jaktsäsongen

Alla blivande jakthundar präglas och arbetas med på olika sätt, beroende på vilken form av jakt de ska användas till. Disciplinen på en fågelhund läggs till exempel sällan in på en blivande harstövare. En viss lydnad är dock alltid bra att ha och denna bör läggas in så tidigt som möjligt, gärna direkt när valpen kommer hem. Vissa lydnadsmoment är klart viktigare än andra, framför allt när det kommer till säkerhet och bra stämning i jaktlagen.

Inkallningen är många gånger det som skiljer en duktig jakthund från en riktigt duktig jakthund. Nästan alla vill ha en jakthund som jagar hela dagen, men ingen vill sitta och vänta på en jakthund som aldrig vill sluta jaga. Att ha en hund som jagar så länge du önskar, men som kommer när du kallar, är en dröm för många. Men det kräver sin förare att lyckas få in en fungerande inkallning på en ”jaktidiot” – träna mycket.

Spårträning och prägling

Detta är viktigt för alla jakthundar. Att lära fågelhunden bära fjädervilt, att vänja den blivande rovdjursstövaren vid doften av lodjur, att låta den blivande eftersökshunden vänjas vid olika dofter av dött eller skadat vilt. Detta är grunden för att förklara för hunden vad som komma skall. Ju mer man präglar sin valp och unghund på ett särskilt vilt, desto troligare är det att hunden väljer det viltet i skogen när det är dags att släppa den.

Det är dessa dofter som ligger präglade i minnesbanken hos den lilla valpen, som luktar roligt och tryggt och som den sen tar med sig ut. Har du lagt mycket spår i skogen kommer unghunden att ha en aning om vad som väntar. Hur man gör sin injagning är väldigt beroende på ras, jaktform och vilket vilt – men injagningen kommer normalt efter de grundläggande träningsmomenten.

Innan man börjar släppa din jakthund på sin första säsong, så är det jätteviktigt att den är tränad både mentalt och fysiskt. En del hundar går att kontrollera hur länge de jagar, medan andra kanske riskerar att vara borta hela dagen. Framför allt för de sistnämnda är det enormt viktigt att du som förare har konditionstränat din hund så att kroppen orkar med belastningen. Kroppen består inte bara av muskler och ben, utan även senor och ligament som tar väldigt mycket stryk om hunden inte är tränad.

För en unghund som gör sin första säsong är den mentala biten svårare att förbereda, givetvis beroende på vilket vilt de ska jaga och hur de jagar. Stora rovdjur och vildsvin är ofta mer mentalt krävande än till exempel rådjur, men hundens jaktsätt, mognad, fysiska kondition och skogens förutsättningar är faktorer som också påverkar hur hårt det tär på hunden att jaga. Ett långt slagarbete är ofta mer krävande än att bli släppt på en helt färsk observation. Kom ihåg att alltid försöka bryta din hund när det går som bäst för att skapa ett ”merbegär”. Att låta sin hund jaga till den stupar kan i stället skapa situationer som den unga hjärnan inte klarar av att bearbeta – än. Skilj på jaktlust och jaktkondition.

Efter jaktsäsongen/tiden innan nästa säsong

Man kan dela in ett jaktår i fyra säsonger: jaktsäsong, vilosäsong, förträningssäsong och högträningssäsong. Försäsongsträningen är densamma som man gör med valpar och unghundarna under våren. Promenaderna utökas med konditionsträning i olika former och längder beroende på vilka förutsättningar de har. Spårträningen utökas eller läggs in, inkallningsträningen intensifieras och försvåras och man kan lägga in träning med pilatesboll, massage, stretchning och simning. Du skapar band genom lek och med träning kommer regler, som i sin tur gör att hunden lättare uppfattar detta i skogen senare. Normalt sett är det bäst att träna hundar på ett positivt sätt och skapa positiva minnesbilder för dem att återgå till. Men när det gäller jakthundar, framför allt specialister eller hundar som bara ska jaga visst eller vissa vilt, så behöver de också kunna vad ”nej” betyder. Detta för att du som förare ska få möjlighet att belöna på rätt vilt och korrigera fel vilt.

Högträningssäsongen är till för att ”peaka” nivån på hundarna. Det är bra att ha koll på hur långt du cyklar och i vilket tempo och successivt öka för att närma sig hundens ultimata form. I slutändan är dock en mil på väg inte alls lika krävande för hunden som en mil i planteringar och blåbärsris. Även den mest rutinerade hunden kommer alltså sannolikt vara rätt slutkörd efter sina första jaktdagar.

Vilosäsongen består just av vila och fokus ligger på mental och fysisk återhämtning. Det är inte bra att bara avsluta en intensiv jaktsäsong abrupt, hundarna mår bäst av att trappa ner träningen. Detta är även ett utmärkt tillfälle att lämna hunden hos en bra fysioterapeut som går igenom hunden och ser över om den behöver massage eller behandling av senor eller ligament. Den kan även behöva få hela kroppen ordentligt masserad några gånger så att musklerna får komma ikapp.

Därefter är det dags för försäsongsträningen igen!

Facebook

Instagram