Sök på Svedea.se

En jägare och dennes jakthund smyger i det höga gräset

Jakthundar och första hjälpen

Trots att jakthundar har bra fysik drabbas allt för många varje år av skador under jakten, inte minst stick- och rivsår. Då kan det vara avgörande att veta vad man ska göra om olyckan är framme. Vi har samlat de viktigaste tipsen här.

Första hjälpen för hundar

Om din hund blir akut sjuk eller skadad behöver du ta dig till närmsta djursjukhus så snart som möjligt. Det är bra att ringa till djursjukhuset när ni är på väg dit så att de vet att ni kommer. Det kan även vara bra att ha din hunds försäkringsnummer sparat i telefonen. Vid svåra olyckor och skador är det viktigt att ge första hjälpen till den skadade hunden. Första hjälpen bör påbörjas så fort som möjligt, men tänk på att en hund som har ont kan göra utfall och bitas. Se alltså till att försöka skydda dig så gott det går.

Hjärt-lungräddning (HLR)

Misstänker du att din hund inte andas som den ska eller att hjärtat har slutat slå? Då är det bråttom att kontrollera det och därefter utföra hjärt-lungräddning. Har hunden fått hjärtstillestånd så andas den inte och hjärtat har slutat slå. Ofta ser man även att slemhinnorna i munnen är blåfärgade och att ögonens pupiller är stora och reagerar inte för ljus eller rörelse. 

Känn efter om hjärtat slår genom att lägga handen på bröstkorgen bakom armbågen. Du kan även känna på pulsen genom att lägga in handen högt upp på insidan av bakbenet. Lyssna även och kontrollera om hunden andas och hur andningsmönstret är. Andas hunden fort och ytligt eller andas hunden inte alls? Undersök de övre luftvägarna (nos och mun) så att inget skräp eller annat har fastnat och se till så att tungan dras fram för att möjliggöra för luften att passera ner i lungorna

HLR för små hundar

HLR för mellanstora till stora hundar

Ögonskador

Vid ögonskador är det viktigt att ta sig snabbt till veterinär. Vid vissa allvarliga skador finns det risk att ögat ramlar ut ur ögonhålan, då behöver man åka in till ett djursjukhus direkt. Om detta händer ska din hund inte klia med tassen mot huvudet eller dra huvudet mot olika föremål. Försök hålla ögat fuktigt genom att lägga en fuktig kompress över det framfallna ögat. Även om det inte är så illa att ögat ramlar ut ur ögonhålan, kan din hund ha fått ett sår på hornhinnan. Hunden kniper då oftast med ögat och är känslig för ljus. Tänk på att din hund inte ska klia med tassen mot ögat och det är viktigt att uppsöka veterinär samma dag, även vid hornhinnesår.

Kvävning

Har din hund fått andnöd behöver du se vad som är orsaken. Har ett föremål har fastnat i hundens hals ska du försöka få ut föremålet genom att trycka ner tungan och dra ut föremålet. Men det gäller att vara försiktig så att du inte blir biten och att föremålet inte åker längre ner i halsen. Får du inte ut föremålet behöver du uppsöka veterinär så snabbt som möjligt för att få hjälp. Om djuret inte andas eller har puls behöver du påbörja hjärt-lungräddning. Om anledning till att din hund har andnöd inte beror på att ett främmande föremål har fastnat, så kan det bero på exempelvis ett ormbett eller akut hjärtsvikt/lungödem som också kan påverka andningen. Om din hund har svårt att andas så är det viktigt att inte låta din hund ligga på sidan under transporten till veterinären då det kan förvärra tillståndet.

De vanligaste skadorna på jakthundar

Så minskar du skaderisken

Facebook

Instagram