Sök på Svedea.se

Jaktsäsongen – viktiga saker att tänka på

Snart är jaktsäsongen här och då gäller det att vara väl förberedd. Det finns också en hel del du kan göra för att öka dina chanser till en lyckad säsong. Det självklara är naturligtvis att gå igenom din utrustning. Men det finns fler saker att tänka på och därför vill vi bidra med vi lite tips.

Är hunden i form?

En hund mår bäst av att motioneras kontinuerligt hela året runt. Det går inte att lägga av med träningen efter säsongen för att sedan intensifiera den strax innan den nya säsongens början. Är hunden i bra form ökar dina chanser väsentligt.

Är du i god form?

Det är lika viktigt att du själv är frisk och har en bra kondition. Du kommer naturligtvis inte att röra dig lika mycket som hundarna, men du rör dig ändå över längre sträckor i oländig terräng under långa dagar. Då gäller det att orka med – även för dig.

Hur ser området ut?

Det kan vara en bra idé att rekognosera lite i de områden du tänker jaga i för att få en överblick över vilket vilt som rör sig där och hur bestånden ser ut. Ett alternativ är t ex att sätta ut viltkameror.

I vilket skick är jakttornen?

Ett torn som är i dåligt skick kan utsätta jaktlaget för onödiga risker. Varje år skadas personer i jakttorn och skadorna orsakas oftast av dåligt underhåll. Tänk även på att andra vuxna och barn kan lockas att klättra upp i jakttorn året runt. Se alltså till att tornen är i bra skick. Varningsskyltar innebär inte att jakttornsinnehavaren blir fri från ansvar om någon skadar sig.

Har du motorsågskörkort?

Det är inte ovanligt att motorsågen måste plockas fram när passen ska röjas. Då kan det vara bra att känna till vilka regler som gäller och om du behöver ett motorsågskörkort eller inte. För de allra flesta blir kravet på körkort aldrig aktuellt, eftersom det i första hand riktar sig till yrkesarbetare. Däremot kan det ibland uppstå situationer där det kan vara svårare att veta vad som gäller. I din egen skog behöver du t ex inte något körkort. Men om du som skogsägare skulle anlita en granne eller vän och jobba tillsammans i skogen, kan det krävas ett körkort både för dig som skogsägare och för personen som anlitas. Anledningen är att en skogsägare är arbetsmiljöansvarig i sin egen skog. Arbetsmiljöverket står bakom de skärpta reglerna och för den som inte uppfyller kraven på körkort kan det innebära böter på upp till 10 000 kronor.

Har du tänkt på säkerheten?

Antalet incidenter där jägare skadar sig under röjning av pass är förhållandevis få och för de flesta privatpersoner krävs som sagt inget motorsågskörkort. Men träning ger färdighet och körkortet är därför ett bra sätt att försäkra dig om att du arbetar så säkert som möjligt. Att ta motorsågskörkort innebär en utbildning som består av både ett teoretiskt och ett praktiskt prov som syftar till att ge dig de kunskaper och färdigheter som krävs för att säkert kunna använda motorsåg vid vanligt förekommande sågarbeten. Tänk bara på att titta på olika utbildningsföretag, eftersom kostnaden kan variera mycket. Glöm heller inte bort att bära varselkläder på överkroppen. Även det är ett krav som samtidigt ökar säkerheten, eftersom eventuell räddningspersonal då har lättare att hitta dig om oturen är framme

Facebook

Instagram