Julfaror för hunden

Runt jul och nyår samlas de flesta av oss kring gran och julbord för att fira och umgås. Men det finns en hel del saker kring juletid som hundar inte bör få i sig. Läs här om vad din hund inte bör leka med eller tugga på i väntan på tomten.

Hundar och julväxter

Flera av de växter vi har hemma runt jul är faktiskt giftiga för hundar. Amaryllis, hyacint och julros är några giftiga exempel som kan orsaka kräkning och diarré. Även Julstjärnan är farlig. Hela växten är nämligen giftig och kan ge milda förgiftningssymptom som irritation i mun, och mage och ibland även kräkning och diarré. Märker du alltså att din hund verkar intresserad av någon av dessa växter så släng den helst, eller ställ den oåtkomligt. Här är exempel på giftiga julblommor – där hela växten är giftig om inget annat nämns.

  • Julros
  • Julstjärna - kan orsaka kräkningar och diarré.
  • Amaryllis - kan även den orsaka kräkningar och diarré.
  • Tazett - även löken är giftig och orsakar kräkningar och diarré.
  • Liljeväxter - kan orsaka njursvikt kan leda till död.
  • Tidlösa - påverkar njurarna, orsakar kräkningar, blodig diarré, cirkulations- och andningsproblem.
  • Hyacint - även löken är giftig och orsakar kräkningar och diarré.
  • Tulpan - Framför allt löken är giftig och orsakar kräkningar, magsmärtor och salivering.

Andra blommor som kan orsaka skada är Idegran, Änglatrumpet, Hortensia, Oleander, Korallbär, Azalea, Cyklamen och Järnek.

Hundar och levande ljus

Som du förstår får din hund inte kan komma åt levande ljus. Förutom att de kan orsaka smärtsamma brännskador på hunden, så kan ett vält ljus orsaka en eldsvåda. Det kan alltså vara klokt att välja batteridrivna ljus på ställen där hunden kommer åt.

Hundar och julgranar

Var försiktig med julgranskulor och annat julpynt. En trasig julgranskula kan orsaka skärsår i hundens mun eller på trampdynorna och en garntomte kan fastna i strupe eller mage, vilket kan bli mycket allvarligt. Det är alltså bättre att välja julgranskulor i plast och prydnader som hunden inte kan tugga på och få i sig. Det julpynt du är mest rädd om bör du även hänga högst upp.

Hundar och julklappar

Julklappar slås som bekant ofta in med glittrande presentsnören. Sånt gillar många hundar att leka med, men snören och pynt kan fastna i strupe och mage, vilket kan innebära ett akut veterinärbesök. Försök alltså att ha koll på om din hund visar intresse för klapparna och lägg dem i så fall på ett säkrare ställe. Ett alternativ är att slå in julklapparna med pappersnöre och andra ofarliga utsmyckningar istället.

Hundar och julmat

Många är vi som älskar julmaten, men som bekant innehåller den ofta mycket fett och/eller salt. Det mår inte din hund bra av. Får den i sig smakbitar från julbordet eller feta och salta matrester kan hunden få magproblem, kräkas och få diarré. Hundar är dessutom extra känsliga mot mycket fett som kan leda till bukspottinflammation och vara livshotande. Många julrätter, t ex Jansons frestelse och köttbullar, innehåller även lök som är giftigt för hundar. Lök innehåller allicin som finns i både rå och tillagad lök och kan orsaka blodbrist hos din hund. Även nötter, som macadamianötter, kan vara farliga och orsaka nervskador.

Hundar och choklad

Även om choklad är mångas favorit så är det inte hundens. Choklad innehåller nämligen teobromin som kan ställa till stora magproblem, hjärtklappning och kramper. Skulle din hund fått i sig en bit så kontakta din veterinär för akut rådgivning. Nämn då gärna hur mycket hunden väger, vilken typ av choklad den ätit och hur mycket.

Hundar och julbak

Får din hund i sig saffransdeg fortsätter den jäsa i magen, utvecklar alkohol och gas. Det kan leda till magknip, en eventuell alkoholförgiftning och påverkan på levern.

Hundar och glykol

När termometern står på minus använder vi mer glykol i våra bilar. Då är det väldigt viktigt att inte spilla och att torka upp efter sig. Glykol är nämligen sött, vilket lockar hundar, men är samtidigt livsfarligt även i små mängder. Det räcker med att hunden får glykol på pälsen. Då får den i sig vätskan när den slickar sin päls. Skulle det värsta ändå inträffa så bör du omedelbart uppsöka en veterinär. Annars är risken stor att den avlider pga njursvikt.


Dessa exempel kan naturligtvis utmåla en situation där din hund omges av ständig fara. Så är det naturligtvis inte. Vi vill bara hjälpa dig ett till tryggare djurägarskap så att du kan njuta av din passion i livet. Allt där hemma är dessutom inte farligt för hunden, så se bara till att ha lite kontroll på saker och ting under julen så kan du slappna av och ägna tiden åt din hund – och julfirandet!

Här kan du läsa mer om hur du kan aktivera din hund inomhus.