Julens faror för din hund

Julhelgen innebär tyvärr högtryck hos djursjukhusen. För mycket julmat och föremål som hunden inte är van vid gör att många kommer in med besvär. Här är några saker som din hund bör undvika så att ni kan fortsätta fira en fröjdefull (och inte ruinerad) jul tillsammans!

Julmat, julklappar och julpynt. Många är farorna som lurar i hemmet, speciellt när du besöker släkt och vänner eftersom de inte har samma vana som du. Låter det stressigt? Tänk bara på att förvara saker där hunden inte kommer åt (hundar är ibland smidigare än vad man tror). Och skulle släkten bli för mycket och huvudvärken komma plötsligt – tänk på att Paracetamol som finns i t.ex. Alvedon och Panodil kan skada hunden.

De flesta förgiftningar är mängdberoende och har din hund bara fått i sig liten mängd så kan du oftast lugnt avvakta. Ju större mängder och ju mer påverkad hund desto viktigare är det att du kontaktar veterinär. Här listar jag några saker som hunden bör undvika i jul:


Jäsande deg
Om hunden äter deg kan den bli alkoholförgiftad, hunden kommer gå vingligt och vara allmänt påverkad. Ge hunden vatten att dricka och ett lugnt hörn att sova ruset av sig. Håll den under noggrann bevakning och verkar den allmänt väldigt påverkad – kontakta veterinär.

Choklad
Choklad innehåller teobromin och koffein och kan vara direkt livshotande. Mörk choklad innehåller mycket mer teobromin och är därmed farligare. Hunden blir först överaktiv och törstig, sedan trött och vill sova. Ge hunden vatten att dricka och ett lugnt hörn. Håll den under noggrann bevakning och verkar den allmänt väldigt påverkad – kontakta veterinär

Lök och vitlök
Kan orsaka förgiftning och skada de röda blodkropparna hos hunden. Har hunden fått i sig en liten mängd kan du lugnt avvakta.

Skinkspad
Julmat och framför allt skinkspad innehåller mycket salt vilket kan orsaka förgiftning eller inflammation i bukspottskörteln. Kontakta veterinär och ge absolut inte salt för att få den att kräkas.

Växter, t.ex. julstjärna
Många växter, så som julstjärna, hyacinter, liljor och amaryllis kan orsaka förgiftning, även hos katter. Så ställ växterna utom räckhåll. Kontakta förgiftningscentralen på 010-456 6700 och hör dig för om den växt din hund eller katt ätit är giftig eller inte.

Russin och vindruvor
Kan orsaka akut njursvikt och förgiftning hos hunden. Har hunden fått i sig en liten mängd kan du lugnt avvakta.

Glitter, presentpapper och snöre
Saker som glimmar och prasslar är ju kul att leka med – men det kan också fastna i magen och tarmen och orsaka operation. Så låt inte hunden leka med annat än sina egna leksaker. Är olyckan ändå framme - kontakta veterinären och fråga om du ska åka in till kliniken för att ge din hund kräkmedel, om du ska avvakta eller om det finns annat du kan göra.

Glykol (kylarvätska)
Det behövs mycket små mängder för att orsaka förgiftning och skada njurarna. Hunden blir svajig. Misstänker du att hunden har fått i sig glykol – åk genast med hunden till veterinär!

Fotogen, terpentin, lacknafta och tändvätska
Även i ytterst liten mängd kan dessa orsaka kraftiga frätskador. Misstänker du att din hund fått i sig frätande medel -  ge inte kräkmedel! Och kontakta alltid veterinär!

Ylva Trygger

 

Ylva har arbetat som veterinär i många år och 2006 startade hon sitt eget företag, Canis Academy.  Där jobbar även Ylvas två pudlar, Glimra och Nova. De hjälper tålmodigt till som visningsobjekt på föreläsningar och kurser som Ylva håller, övervakar patienter som kommer till mottagningen, fungerade som knävärmare under tiden Ylva skrev boken ”Första hjälpen – när olyckan är framme”, korrekturläser artiklar till rastidningar, lägger tassen i blöt när Ylva jobbar som konsult åt bland annat Svedea och sitter som klistrade vid radion när Ylva gästar en hundpodd på Sveriges Radio.

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.