Tips när du byter hoj

Varje år sker totalt cirka 65 000 ägarbyten av motorcyklar inklusive nyregistreringar. Något som dubblerar risken för skador enligt vår statistik.

Första året med en ny mc drabbas var tolfte ägare av en skada. Detta kan jämföras med var tjugofemte ägare bland de som ägt sin mc i mer än ett år. 

Gäller även begagnad mc

Att skaderisken ökar gäller inte bara när du köper en fabriksny hoj utan det det gäller även när du köper en begagnad mc. Det handlar helt enkelt om att motorcykeln är ny för dig. Den ökade risken beror till stor del på att man inte hunnit bekanta sig med hojens köregenskaper. Det kan ta tid att vänja sig vid den nya motorcykelns körställning, bromsegenskaper och viktfördelning så det gäller att köra försiktigt från första metern

Se upp för hala däck

För nya hojar är en av orsakerna till det den ökade skaderisken att helt nya däck har en hal yta. Du behöver därför vara försiktig på gasen och vid inbromsning innan däcken ruggats upp. För att minska risken kan du själv rugga upp däcket med sandpapper eller prata med handlaren vid leverans för att se om butiken kan hjälpa till att få bort den skyddande ytan.

Våra bästa tips

  • Kör extra försiktigt tills du lärt dig hur mc:n reagerar
  • Tänk på att bromsen kan ta på ett annat sätt än vad du är van vid