Njut av sommaren. Men kör försiktigt

Som du har längtat. Nu är det tid för många mil på hoj med cruising, mc-träffar, kvällsåkning och kanske en riktig långtur. Men ta det lugnt! Enligt vår statistik sker hela 20 % av årets skador under juli månad då flest svenskar är ute på vägarna. Genom att förbereda sig noga och ha bra framförhållning kan olyckorna undvikas.

– Under sommarmånaderna ökar antalet assistansutryckningar kraftigt. Ofta handlar skadorna om punktering, något som kan undvikas genom att kontrollera däckens skick och även tänka på hur man fördelar tyngden på hojen inför en långtur, säger Olle Molin, produktchef för mc-försäkring på Svedea.

Kan bli kö hos verkstäder

Sommar och semester innebär också ledighet hos verkstäder runt om i landet vilket kan omkullkasta mc-åkandet om hojen måste repareras.

– Det är olyckligt när våra kunder inte kan använda sina motorcyklar och vi gör alltid vårt yttersta för att de ska kunna det. Men verkstädernas leveranstider är inget vi kan påverka, hur mycket vi än vill. Därför uppmanar vi alla att tänka ett varv extra innan man ger sig ut på vägarna och att köra försiktigt, säger Olle Molin.

Våra bästa tips för en säkrare körning:

  • Tänk på hur du packar mc:n och om du har en passagerare, kanske behöver du justera lufttrycket i däcken och anpassa fjädringen. Är du osäker, kolla instruktionsboken för din mc.
  • Om mc:n har nya däck kan de vara lite hala. Ta det därför lugnt i början.
  • Planera din resrutt och ta god tid på dig, så slipper du stressa.
  • Använd reflexväst. Bilister är ovana vid motorcyklar, så tänk på din omgivning.
  • Åk inte för långt utan paus!