Ta hand om din gamla hund

En äldre hund blir allt mindre aktiv med åldern och stimmar inte runt på samma sätt som de yngre hundarna. Därför tänkte vi ge några tips som kan hjälpa dig ta hand om din gamla hund på rätt sätt.

Gamla hundar behöver också stimulans

En gammal hund kanske inte längre orkar gå på långa promenader eller leka med andra hundar. Men det betyder inte att hunden vill ligga hemma och sova bort dagarna. En gammal hund kan lätt bli passiv om du inte gör den till en aktiv del i ditt liv. En passiv hund löper dessutom ökad risk för att bli senil. Då reagerar hunden ofta långsamt, den blir inåtvänd och gör saker den aldrig gjort förut.

Gör saker med din hund

Det finns mycket ni kan göra tillsammans, trots att inte hunden längre orkar lika mycket. Ta med hunden när du hälsar på vänner och släkt, men även på en kortare biltur. Ett avbrott från de vanliga rutinerna kan vara en stor belöning för din hund. Hunden kan även följa med dig till brevlådan eller till soptunnan för att slänga soporna. Tycker hunden om att spåra kan du lägga ett kortare spår i skogen och var gärna ute och lek med hunden på gräsmattan en stund, förutom de vanliga promenaderna. Promenera gärna på mjuka underlag som till exempel i skogar eller på ängar men gå hellre flera, korta promenader än en riktigt lång.

Trappa ned i hundens takt

Även om din hund är gammal så får du inte göra hunden gammal i förtid genom att korta av promenaderna eller minska promenadtakten för tidigt. Ha istället uppsikt på hunden och var känslig för de signaler som hunden ger. Ju längre hunden kan hålla igång muskler och leder desto bättre!

Syn och hörsel försämras

Med åldern försämras hundens syn och hörsel precis som på oss människor. Börjar din hund höra sämre så använd ditt kroppsspråk för att få hunden att förstå vad du vill. Var övertydlig och bli inte arg om hunden inte förstår. Det är en omställning även för hunden. Om hunden börjar se dåligt bör du inte möblera om hemma och ändra promenadvägen. Hunden är ett vanedjur. En gammal hund får ofta lite sämre blodcirkulation och fryser därför lättare. Därför kan hunden behöva ett promenadtäcke och en varm filt att ligga på när den ska sova.

Låt inte hunden gå upp i vikt

En äldre hund har ofta ett behov av att känna sig trygg och vill sällan bli lämnad ensam. Då vill man naturligtvis skämma bort den med mysiga stunder och extra godbitar. Tänk då bara på att för mycket av det goda kan göra kunden fet och en överviktig hund mår inte bra. Faktum är att fetma förkortar hundens liv och gör att den inte orkar inte lika mycket. Det är inte heller bra för hundens leder att vara tjock.

Låt hunden träffa veterinär

När hunden blir äldre kan det vara bra att besöka veterinären för en seniorkontroll. Det häller speciellt om hunden skulle bli stel, magra av, sluta äta, bli hungrigare än vanligt, bli matt i pälsen eller bli orkeslös. Då kan veterinären utesluta eventuell sjukdom och spara hunden onödigt lidande.

Till slut…

Att en gammal hund blir lite stel och skraltig är inget ovanligt. Men det finns en hel del saker som du kan göra för att hunden ska få ett behagligt och lyckligt liv de sista åren. Får hunden t ex ont i lederna finns det bra mediciner idag för att lindra smärtan. Det är alltså viktigt att du som ägare håller hunden i så bra kondition som möjligt och framförallt att den inte får bli fet. För att hunden också ska vara glad behöver den aktiveras och får inte bli en passiv inredningsdetalj i ditt hem. Var dessutom uppmärksam på när hunden inte längre orkar och inte längre kan…

Mer om hundförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.