Stressdämpande massage, ett sätt att hjälpa hunden ner i varv.

Stress är vanligt förekommande hos hundar och är ofta en bidragande faktor till olika problematiska beteenden. Men det finns metoder som du kan utföra för att hjälpa din hund. Innan du börjar med någon form av lugnande metoder är det dock viktigt att hunden först och främst får utlopp i form av ras- och individanpassad motion och aktivering. Att försöka installera en off-knapp på en hund som inte får gediget utlopp är inte schysst. Därefter är det oerhört viktigt för hundar som har en tendens att stressa upp att få hjälp av varva ner.

Varför är min hund stressad?

Vad som stressar beror helt på din hund. Det kan vara pinn- och bollkastning, cyklar, viltdoft, barn, stökiga miljöer hunden inte är van vid, en dominerande ägare, ljud, för lite eller för mycket motion, fel typ av stimulans, andra husdjur, att vara i närheten av saker eller i situationer som triggar rädslor, hormoner - löptikar, separation från ägaren, mat, trauma, andra hundar, förväntningar, krav. 

Utbrända hundar förekommer

Lite stress är inte skadligt, det är en del av livet för oss alla. Men återhämtning och att kroppen får möjlighet och tid att reglera hormonflödet som stress ger är viktigt. Om hunden inte får återhämtning, utan hela tiden triggas kommer bägaren till slut rinna över. Utbrända hundar förekommer. Valpar som går med hög stress under lång tid har ofta en livslångt högre stressnivå, då hjärnan fått utvecklas under de fysiologiska förutsättningarna. Så ta hand om din hund! Se när ett beteende är orsakat av stress och råd bot på stressen. Du kommer se av beteendet avtar per automatik om stressen elimineras. 

 

Peace out!/Carro, Koi, Krutor

Carro Alupo

 

Carro är utbildad hundinstruktör, hundpsykolog och med en Fil. Mag i etologi. Ute i den småländska urskogen bor hon med sina 2 människobarn och 4 rovdjur. När hon inte är upptagen med att uppfostra dom så föreläser hon på universitet och hundutbildningar, pratar i p4 Kronoberg, skriver krönikor och bloggar.

  • Hundhälsa

Relaterade artiklar

Mer om hundförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Vardagar 8:00-18:00
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.