Så skyddar du hunden mot fästingar

Fästingar kan ge obehagliga sjukdomar, både för djur och människor och diskussionerna kring vilket fästingpreparat man bör använda går isär. Huvudsaken är att du skyddar din hund och att du dagligen går igenom pälsen och tar bort fästingarna.

Läkemedel

Alla fästingmedel som rekommenderas av veterinärer är läkemedel – de är väl dokumenterade och testade. Det är viktigt att vara restriktiv med hur mycket du använder läkemedlet. Men med tanke på de miljontals doser fästingmedel som används varje år är det väldigt få hundar som fått allvarliga biverkningar.


…eller Hälsokost

Tänk på att preparat som marknadsförs som "hälsokost" inte har genomgått samma kontroller som ett läkemedel och de behöver inte redovisa alla ämnen som ingår. Det finns så kallade ”hälsokostpreparat” på marknaden som innehåller mer skadliga ämnen än de fästingmedel som säljs på apoteket. 


Låter det förvirrande?

Oavsett vilken metod du väljer så är det absolut viktigaste att du skyddar din hund – skulle hunden drabbas av en fästingburen sjukdom så kan konsekvenserna vara förödande. Tala med din veterinär om vilket preparat som passar din hund bäst.

 

Tips! Du vet väl att du kan få fästingpreparat utskrivet av veterinärerna på FirstVet? Billigare och enklare än att åka till kliniken. Läs mer om deras tjänst här!

Ylva Trygger

 

Ylva har arbetat som veterinär i många år och 2006 startade hon sitt eget företag, Canis Academy.  Där jobbar även Ylvas två pudlar, Glimra och Nova. De hjälper tålmodigt till som visningsobjekt på föreläsningar och kurser som Ylva håller, övervakar patienter som kommer till mottagningen, fungerade som knävärmare under tiden Ylva skrev boken ”Första hjälpen – när olyckan är framme”, korrekturläser artiklar till rastidningar, lägger tassen i blöt när Ylva jobbar som konsult åt bland annat Svedea och sitter som klistrade vid radion när Ylva gästar en hundpodd på Sveriges Radio.

  • Veterinär
  • Hundhälsa

Relaterade artiklar

Mer om hundförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Måndag–torsdag 7.30–19
Fredag 7.30–18
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.