Håll hunden varm när det blir kallt

Temperaturen sjunker ofta under noll i vårt avlånga land. Självklart klär vi svenskar på oss både mössa och tjocka jackor – men hur står det egentligen till med våra fyrfota vänner? Kanske behöver just din vovve lite extra skydd i form av ett ordentligt täcke. Här kommer några tips som håller hunden varm under kyligare dagar.

Om och hur en hund klarar kyla beror på flera olika saker. Kvalitén på pälsen, näringsintag, värme inomhus och hur mycket hunden vistas ute är några saker som påverkar hur hunden håller sig varm.

Schamponera inte för ofta

Det du kanske inte är medveten om är att hundar har ett lager fett på huden som skyddar mot kyla, något som försvinner varje gång du schamponerar hunden. Var därför restriktiv med hur ofta du tvättar din hund när det är kallt ute. Och torka pälsen helt torr med en handduk eller genom att använda hårtork (på lagom avstånd) innan ni går ut. Det skyddande feta hudlagret är tillbaka först efter två dygn.

Hundtäcke värmer gott

Är det riktigt kallt ute kan ett hundtäcke komma väl till pass, framför allt på valpar, gamla hundar, hundar med tunn och liten päls och hundar med artros. Precis som för oss människor gäller det att inte få in snö under täcket – snön påverkar kroppsvärmen och kyler hunden. Se till att täcket sitter rätt – det bör gå långt upp på halsen, en bit ner på frambenen så den skyddar armbågen och tillräckligt långt bak på rumpan för att skydda svansroten. Det är vanligt att hundar får artros i ländrygg eller runt höften och täcken som slutar för långt upp på ryggen gör därför ingen nytta.

Tänk även på att hunden blir stel och kall om den sitter i en bil och väntar. Glöm därför inte att värma upp hunden försiktigt innan du eventuellt släpper den lös på promenad eller börjar träna eftersom en kall hund ofta får skador i muskler och leder. Och lämna aldrig en hund utan tillsyn i bilen om temperaturen går under -5 grader!

 

Så håller du vovven varm:

  • Schamponera inte för ofta. Det feta, skyddande, hudlagret försvinner och det tar ca två dygn innan det är tillbaka igen.

  • Hundtäcke värmer gott när det är mycket kallt! Se till så att det går högt upp på halsen och långt ner över ryggen.

  • Värm upp hunden inför promenader och träning – särskilt efter bilresor. Minskar risken för sträckningar och muskelskador.

  • Klipp håret mellan trampdynorna om hunden har kraftig pälsväxt på undersidan av tassarna. Snö och is klumpar lätt ihop sig vilket kan leda till tasskramp.

Ylva Trygger

 

Ylva har arbetat som veterinär i många år och 2006 startade hon sitt eget företag, Canis Academy.  Där jobbar även Ylvas två pudlar, Glimra och Nova. De hjälper tålmodigt till som visningsobjekt på föreläsningar och kurser som Ylva håller, övervakar patienter som kommer till mottagningen, fungerade som knävärmare under tiden Ylva skrev boken ”Första hjälpen – när olyckan är framme”, korrekturläser artiklar till rastidningar, lägger tassen i blöt när Ylva jobbar som konsult åt bland annat Svedea och sitter som klistrade vid radion när Ylva gästar en hundpodd på Sveriges Radio.

  • Veterinär
  • Hundhälsa

Relaterade artiklar