Att ha hund är fantastiskt – men tänk på det här

Går du i hundköpartankar? Människans bästa vän är ett fantastiskt sällskap och blir en trogen och lojal familjemedlem i många år. Men ett hundköp kräver eftertanke och det finns fallgropar du bör undvika. Läs Svedeas råd innan du köper hund.

Har du tid med hunden efter corona?

Under coronapandemin köps ovanligt många hundar och det råder brist på valpar hos uppfödarna. Vi håller social distans till andra människor vilket får många att söka sällskap hos en hund. Men pandemin kommer inte att råda för evigt – det kommer en tid då vi inte kan vara hemma på samma vis. Tänk på att en hund inte får lämnas mer än max 6 timmar. Här kan du läsa mer om att lämna hunden ensam.

Köp inte hund på impuls

Ett hundköp är en långsiktig investering, inte minst känslomässigt. Räkna med att din nya hund kommer att hänga med dig i många år framöver. Ni kommer att fästa er vid varandra och att behöva göra sig av med en hund när livssituationen förändras är ett beslut ingen vill ta.

En hund kostar

Förutom att en hund kan kosta 20 000 kr eller mer i inköp följer en rad löpande kostnader. Bara mat och förbrukningsartiklar för en mellanstor hund kan lätt gå på 10 000 kr per år. Sen tillkommer kostnader för försäkring, leksaker, hundbur för bil, lydnadskurser, vaccinationer, eventuell kastrering och mycket annat. 

Vilken hundras passar dig?

Fall inte för den gulliga valpen som tittar på dig med stora ögon – det är kanske inte din typ. Hundar är olika och kan skilja sig åt både mellan olika raser och mellan olika individer. Du gör klokt i att besöka olika hunduppfödare och helst även träffa olika individer och olika raser. Den ras du först trodde var din favorit kanske inte alls passar dig. Läs mer att välja rätt hund.

Du gillar väl motion?

Att du själv gillar att röra på dig är en förutsättning, eftersom hunden behöver daglig motion – oavsett årstid och väder. Behovet varierar förstås beroende på ras, storlek och personlighet – men även små hundar kan behöva gå 15 km om dagen. Tänk också på att alla hundar behöver rastas 4–5 gånger per dag med jämna mellanrum.

Välj uppfödare med omsorg

Det finns tyvärr oseriösa säljare. Somliga tar in smuggelhundar som fötts upp under svåra förhållanden och som kan ha sjukdomar och fel som inte upptäcks förrän det är för sent. Dokument som säljaren visar upp kan vara förfalskade. Våra tips för att hitta en bra uppfödare och undvika smuggelhundar:

  • Ta reda på så mycket du kan om uppfödaren. Facebook och webbplatser kan ge mycket information.
  • Se till att alltid få träffa mamman i en hemmamiljö.
  • Kräv alltid intyg på veterinärbesiktning och köpeavtal på plats hos säljaren.
  • Köpahund.se (SKK) förmedlas bara hundar som fötts upp av uppfödare inom Svenska Kennelklubben.

Läs gärna vårt pressmeddelande om smuggelhundar – Sluta köpa hundar utan känt ursprung.

Livet blir inte som förr – det blir bättre!

När du väl resonerat dig igenom nödvändiga frågetecken och bestämt dig för att skaffa hund väntar ett underbart och spännande liv som hundägare! Även om du säkert kommer att stöta på utmaningar med trilskande valpfasoner, söndertuggade tofflor och tiggande vid matbordet. Livet blir aldrig som det var tidigare – bara till det bättre!

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.