Företagsöverlåtelse och generationsskifte

Det finns två sätt man kan köpa eller sälja ett företag på. Det ena sättet innebär att man köper eller säljer samtliga eller delar av ett företags tillgångar, t ex en sajt, en verkstad, en butik eller en maskin. Detta köp kallas för en inkråmsaffär, inkråmsöverlåtelse eller inkråmsförsäljning. Det andra sättet innebär att man köper eller säljer hela eller en del av företaget genom att köpa eller sälja aktier i ett aktiebolag eller andelar i ett handelsbolag. Som vid alla affärer finns det dock misstag man kan begå, så här följer några av de vanliga misstagen man bör tänka på innan man köper eller säljer.

Underskatta inte komplexiteten och tiden

Att planera i tid är A och O när du ska sälja ditt företag. Börja alltså att förbereda dig och bolaget grundligt. En företagsförsäljning kan ta mellan sex månader och ett år, därför är det lätt att tappa fokus på den löpande verksamheten. Se alltså till att din ordinarie verksamhet inte blir lidande. Det kommer annars att synas genom lägre intäkter och försäljningssumman fastställs ofta baserat på de senaste sex månadernas resultat.

Övertro på ditt företags värde

Ett företags värde bestäms alltid av marknaden och därför riskerar du att inte få ditt företag sålt om du har för stora förväntningar på företagets värde. Se alltså till att göra en ordentlig värdering av företaget innan du sätter igång försäljningsprocessen. Då kan du också lättare ta ställning till de bud som kommer in.

Ordning och reda i företaget?

Det är viktigt att företaget du säljer är väl förberett inför försäljningen. Du måste ha ordning och reda i bokföringen, kundreskontra och lager. Underskatta inte heller betydelsen av rena och städade i kontors- och industrilokaler. Homestyling är viktigt även för företag.

Företagets sekretessnivå

Att sälja ett livsverk kan vara en känslomässig affär, men var inte för hemlighetsfull. Med för hög sekretessnivå riskerar du att missa eventuella köpare och intressenter. En öppnare informationsnivå och bredare spridning av säljuppdraget ger dig fler köpare och sannolikt ett bättre pris.

Planera din framtid

Att sälja sitt livsverk kräver ofta långa förberedelser, inte minst mentalt. Därför bör dina planer vara satta för ditt företag och för din egen framtid innan du drar igång processen. Har du satt ett framtida mål eller en idé vad du ska ägna sig åt efter försäljningen så underlättar det beslutsprocessen. Ett bra råd är att tidigt ta kontakt med en seriös och etablerad företagsmäklare med erfarenhet från din bransch.

Företagsöverlåtelse

Hela 14 procent eller 68 000 av Sveriges företagare är idag mellan 65 och 74 år. Under de närmaste åren kommer med andra ord antalet ägarskiften i svenska företag nå rekordnivåer.

Så här lyckas du med ett ägarskifte:

  • Planera ditt ägarskifte i tid.
  • Identifiera flera potentiella köpare. De kan finnas bland anställda, konkurrenter, kunder och leverantörer.
  • Se över vilka skattemässiga konsekvenser olika upplägg kan ha. Det gäller till exempel vilken bolagsform verksamheten bedrivs i.
  • Vid en överlåtelse inom familjen är det ofta viktigt att se till att företaget är tillräckligt stabilt finansiellt för att kunna lösa ut ett eller flera barn.
  • Undvik att låta företaget vara ditt enda pensionssparande. Om dina prisförväntningar påverkas av andra hänsyn än marknadsvärdet blir det svårare att komma överens med potentiella köpare.
  • Ta gärna extern hjälp för både värdering av företaget och genom själva säljprocessen.

Mer om företagsförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.