Tips för bättre IT-säkerhet

Har du en verksamhet som är beroende av att din IT aldrig står stilla så har du kanske täckt upp de vanligaste säkerhetsluckorna med teknik som skyddar. Men för många små företag och även i större organisationer så är det dock det egna användandet av datorn som oftast ställer till det. Här är fem enkla tips som inte kostar något och som minskar chanserna att råka illa ut rejält.

Använd inte öppna nätverk hur som helst

Undvik att koppla upp dig mot nätverk du inte känner till. I många städer runt om i världen finns öppna hotspots på hotell, caféer etc. där din dator kan bli utsatt för avlyssning eller genomsökning. Om det är ett känt varumärke så är säkerhetsnivån kanske högre men har du känslig information i din dator – låt bli öppna nät.

Variera dina lösenord

Det kanske vanligaste (och mänskligaste) felet man kan göra är att alltid använda samma lösenord överallt. Skulle en av de tjänster du använder där du loggat in med din e-post och ditt standardlösenord bli hackad så löper dina konton runt om på nätet risk för intrång. Vill du göra det enkelt för dig så använd åtminstone ett särskilt lösenord för dina viktigaste inloggningar och ett annat där det spelar mindre roll.

Lås din dator

Använder du din dator i offentliga miljöer så måste du använda datorns låsfunktion. Skulle du lämna din dator helt öppen så är det gjort på ett par sekunder att installera en trojan som arbetar i bakgrunden och kan skapa stor skada när du sen kommer tillbaka på kontoret och kopplar upp dig mot nätverket.

Tänk innan du klickar

Ett mycket vanligt sätt att få in virus i nätverket är genom att klicka på länkar som startar nedladdning av skadlig kod. Det kan vara länkar i ett mejl eller länkar på hemsidor. Ofta räcker det med sunt förnuft för att undvika detta men känner du dig osäker på vad du ska undvika så fråga någon som vet.

Håll koll på dina USB-minnen

Använder du USB-minnen så finns det några saker du måste se upp med. Det första är att aldrig lämna ett USB-minne obevakat då det är möjligt att fylla det med skadlig kod som infekterar nästa dator där det kopplas in. På samma sätt som kanyler kan överföra virus kan USB-minnen göra det. Koppla därför inte in dig i datorer som du inte vet är rena från virus.  Och till sist, om du skulle lagra känslig information på ett USB-minne – håll mycket hårt i det.

Inget skydd kommer att göra dig osårbara men följer du dessa fem enkla IT-säkerhetstips ökar du din IT-säkerhet påtagligt.

Jonas Nilsson


Jonas har under de senaste 18 åren jobbat i försäkringsbranschen, både mot privat- och företagsmarknaden. Han har själv erfarenhet som egenföretagare och vet den passion och mod som många småföretagare lägger ner. Här på bloggen skriver han om vad du som småföretagare kan tänka på för att göra ditt företag så lönsamt och framgångsrikt som möjligt! 

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.