Så undviker du att krocka med vilt

För bilister innebär hösten stor risk för viltolyckor – bara i år har ca 40 000 fordon drabbats. Här får du tre tips om vad du kan tänka på när du är ute och kör.

- Gryning och skymning, det är då vilda djur är som mest aktiva. Så när du är på väg till eller från jobbet, var extra uppmärksam, och kör inte för fort! En bil i bra skick gör dessutom att man hinner bromsa snabbare, säger Mikael Modin, skadereglerare på Svedea.


På förstaplatsen över vanligaste viltolyckor kommer rådjur. Enbart i år har fler än 30 000 olyckor varit rådjursolyckor. Älg, som dessutom på grund av sin storlek räknas som det farligaste viltet att krocka med, hamnar på en andraplats. Följt av vildsvin på tredje plats.

 
Svedeas tips för att undvika viltolyckor:

  • Låg fart
    Sänk farten när du kör på vägar utan viltstängsel eller när sikten är dålig.

  • Gryning och skymning
    Nu rör sig viltet som mest, det vill säga samma tider som vi kör till och från jobbet. Var därför extra uppmärksam!

  • En bil i gott skick
    Kolla framlysena på bilen så att du har bra sikt och ser långt. Se även till så att däcken är i bra form så bilen hinner stanna snabbare när du bromsar.

 

Tänk på!
Kör du på eller krockar med älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn eller mufflonfår är du skyldig att anmäla till polisen och märka ut platsen där olyckan skett.

Statistiken är hämtad från Nationella Viltolycksrådet