Njut av sommaren. Men åk försiktigt

Som du har längtat! Nu är det tid för många härliga stunder till sjöss. Men ta det försiktigt. Under sommaren är en av de vanligaste skadorna grundstötning. Med några enkla tips kan du undvika att gå på grund och istället njuta av din båt sommaren ut.

– I många fall sker grundstötningar när båtägare har färdats i kända vatten men överraskats av stenar de normalt passerar med god marginal, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring på Svedea.

Genom att skaffa sig information om vattenståndet och havsvädret kan båtägare undvika en grundstötning. SMHI erbjuder aktuella uppgifter och prognoser för hela Sveriges kust.

– Grundstötningar är en av de vanligaste skadorna som sker till sjöss. Var därför extra uppmärksam även i vatten och uddar som du ofta passerar och ta det lugnt när du ger dig ut med båten.

Svedeas tips för en säkrare båtsommar:

  • Håll koll på vattenståndet! Se om vattenståndet är lågt genom att slänga ett extra öga i vattenbrynet innan du ger dig ut och på ställen du tidigare varit på.
  • Skaffa dig information om havsväder och vattenstånd. På SMHI kan du få aktuella uppgifter och prognoser.
  • Investera i ett ekolod. Ett ekolod hjälper dig se det du inte kan skåda med blotta ögat. Då kan du redan vid normalt vattenstånd få koll på var du inte bör åka när det är lågvatten.