Att tänka på inför båtupptagningen

För att göra upptagningen så smidig som möjligt är det smart att gå igenom hela båten innan och göra en lista på det som behöver lagas eller bytas. Glöm inte även de små sakerna som saknade skruvar etc, annars blir det aldrig fixat. Gör även en lista på det du saknade i båten under säsongen och tänker köpa. Då har du hela vintern på dig att ta reda på vilket fabrikat och modell som passar.

Båten

Ska båten ligga på båtklubb eller på varv? Boka i tid. Vad behöver beställas och vad kostar det? Om båten ska ligga på en tomt, hur ska du ta den dit? Ska båten ligga på trailer, vagga eller liknande? Planera eventuella inköp redan nu. Har du redan har en vagga eller stöttor, gå igenom dem så de fungerar. Då slipper du fixa det när kranbilen står och väntar. Hade du bra täckning av båten över vintern eller behövs det köpas ny? Gör det nu. Under hösten är det kö för att köpa presenning eller ställningar. Ska du flytta båten under vintern, köra den till ett varv eller sälja den? Då är det bra att tala om det för båtklubben så den inte hamnar längst in utan står så det går att ta ut den utan problem.

Motorn

Alla motorer ska servas varje höst och inombordare vinterkonserveras. Vem ska göra det och vad kostar det? Finns det garanti kvar på motorn så bör du kontrollera hur den ska servas så att inte garantin slutar att gälla. När servades drevet/backslaget senast och när kollades oljan i det? Hur är det med bälgarna, är det dags att byta dem? Börja fundera nu. Har du en nyare utombordsmotor och tänker ha den utomhus bör du fundera på stöldrisken.

Segel

Gå igenom seglen och se efter om något är trasigt. Om du behöver ett nytt segel så tala med segelmakaren redan nu. De kan ha bra tips och råd om utformning av det nya seglet.

Kapell och dynor

Behöver något repareras eller lagas? Ett kapell behöver regelbunden översyn, vilket innebär att man byter fönster, går igenom alla trådar och impregnerar om det. Då håller kapellet mycket längre.

Bottenfärg

Det är mycket diskussion om bottenfärg nu och en del båtklubbar har förbjudit det. Om du funderar på att ta bort den gamla bottenfärgen så tänk på att den är giftig. Den måste tas bort på ett sätt som är bra både för naturen och dig.

Lyssna på experterna

Visst är det bra att gå in på forum och tala med andra. Men kom ihåg att det är yrkesmännen på varv och verkstäder och tillverkarna som kan bäst. Är du osäker, lyssna på dem.   

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.